Ithalatta büyük risk - 18.06.2014

Ithalatta büyük risk - 18.06.2014


gümrük haber- Uğurlu gümrük müşavirliği

İthalatta büyük risk

 

İthalatta büyük risk 

 

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye  genelinde tüm ürünlerde yaptığı denetimlerde   2011’de yüzde 38,64 olan güvensizlik oranı 2012’de  yüzde 8,73’e düşerken, 2013’te yeniden yüzde 17,5’e  yükseldi.

"Kolay ve ucuz yoldan  daha çok kazanma hırsı insanlığın geleceğini tehdit  ediyor"
 
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bir yandan  AR- GE  çalışmaları ve inovasyona yönelik sürdürülen uzun  soluklu programların insan sağlığı konusundaki  birçok soru işaretini ortadan kaldırdığını  vurgulayarak,  öte yandan özensizlik, bilgisizlik,  daha kolay ve ucuz yoldan daha çok kazanma hırsının  insanlığın geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

Tekstilden oyuncağa ayakkabıya kadar  ciddi risk var
 
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tekstilden  oyuncağa, dayanıklı tüketim maddelerinden ayakkabıya  kadar kanserojen içerikli ürünler insan sağlığını  ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Gıda maddelerinden sonra insan bedeniyle en çok  ilişkide olan standart dışı tekstil ürünleri ve  oyuncaklar sağlığımızı en az gıda maddelerindeki  kimyasallar kadar etkiliyor.

Denetimi yapılan her 5 ithal üründen  birinde kanser riski tespit edildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre  2011’de yüzde 38,64 olan güvensiz ürün oranı 2012’de  yüzde 8,73’e düşmesine karşın 2013’de yeniden yüzde  17,5’e yükseldi. Böylece denetimi yapılan her 5  ithal üründen birinde kanser ve güvenlik riski  tespit edildi.

Almanya, İspanya ve Türkiye’den dünya çapındaki  uzmanlar, 7. Uluslararası Ekoteks Tekstil  Sempozyumu’nda  “Güvenli Üretim Güvenli Ürün”  başlığı altında Türkiye’nin “kanser ve riskli  ithalatını” alınan ve alınması gereken önlemler  çerçevesinde masaya yatırdılar.

"A'dan Z'ye herşey denetleniyor"

T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin  Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral  Karaaslan ise sunumunda Türkiye genelinde yaptıkları  denetimlerde tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta  ve diğer deri ürünleri, kırtasiye ürünleri,  çocukların kullanımına ve bakımına yönelik ürünler,  oyuncaklar, yiyecek taklidi ürünler, emzik, biberon,  deterjanlar, kağıt ürünler ( çocuk bezleri ve  hijyenik pedler),kuvvetli asit ve bazlar (yağ-çöz,  por-çöz vb.),havuz kimyasalları, diş fırçaları,  mobilyalar, bisikletler, kasklar, stor perdeler,  lazer işaretleyiciler, çakmaklar ve mumların  incelendiğini söyledi.

Yapılan denetimin sonucunda güvensizliği tespit  edilen ürünün piyasaya arzının yasaklanması,  dağıtılan ürünlerin piyasadan toplanması, ürünlerin  güvenli hale getirilmesinin imkansız olduğu  durumlarda ise taşıdıkları risklere göre kısmen ya  da tamamen bertaraf edildiğini söyleyen Meral  Karaaslan, sonuçlar hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Bakanlığımız kurulduğu 2011 yılı Haziran ayından  bu yana sorumlu olduğu ürün gruplarında ciddi  denetim faaliyetleri gerçekleştirdi. Tekstil,  ayakkabı, çocuk bakım ürünü, kırtasiye gibi alanlara  yönelik ilk uygulama 2011 yılında yapıldı.  Denetlenen 44 bin 423 adet üründen 13 bin 872’si  güvensiz bulundu.

2012 yılında ise 27 bin 220 adet ürün  denetlenirken 3 bin 17’si güven testini geçemedi.

2013 ‘te yapılan denetimlerde ise, toplam 73 bin  672 adet ürün denetlendi. Bin 888 adet ürün güvensiz  bulundu. 7 bin 752 ürüne ise düzeltici faaliyet  uygulandı.

Bakanlık olarak üç yıllık piyasa gözetimi  uygulamamız sonunda ürünleri güvensiz bulunan  üreticilere 1 milyon 332 bin 945 TL idari para  cezası kesildi. Ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı,  toplatılması ve imhası cezası uygulandı.

2011 yılında kırtasiye oranlarında yüzde 53 olan  güvensizlik oranı, 2012 yılında yüzde 24’e, 2013’te  ise yüzde 17,5’e düştü. Tüm ürünlerdeki güvensizlik  ise 2011 yılında yüzde 38,64 iken 2012 yılında yüzde  8,73’ oldu. 2013’te ise yüzde 17,5’e çıktı.”

Oyuncaklar mercek altında

Meral Karaaslan, Sağlık Bakanlığı’nın  sorumluluğunda bulunan “oyuncak, deterjan, emzik,  biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit bazlar,  diş fırçaları ve hijyenik kağıt ürünlerinin” piyasa  gözetimi yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na  geçtiğini hatırlattı.

2014 yılında deterjanlar ve oyuncaklara yönelik  geniş kapsamlı denetimlerin sonucunda açıkta  deterjan satan 664 İşyerine idari yaptırım  uygulandığını söyleyen Karaaslan, oyuncak denetimi  hakkında ise şu bilgileri verdi:

“18 büyük ilimizde oyuncaklara yönelik piyasa  gözetimi ve denetimi yapıldı. Fiziksel ve mekanik  riskler açısından, ambalaj ve yaş  uyarıları-işaretleri, keskin kenar, sivri uç,  küçük  parça, küçük toplar, çocuğun herhangi bir uzvunun  sıkışabileceği aralıklar, bisiklet ve scooter gibi  ürünlerde frenler, ses çıkaran oyuncaklarsa ses  seviyesinin kontrolü gerçekleştirildi.

18 İlde 10 bin 365 ürün denetlendi

Kimyasal riskler açısından azo boyar madde,  fitalat ve ağır metal yönünden ürünler kontrol  edilirken, dolgulu oyuncaklarda ve bebeklerde ise  yanmazlık testleri yapıldı.

Toplamda 18 İlde 10 bin 365 ürün denetlendi. 7  bin 616 ürün gerek belge gerekse test kitleri ile  yapılan ön incelemede güvenli bulunurken, 2 bin 749  ürün ise güvensizlik şüphesi ile laboratuvara  gönderildi.

Teste gönderilen 855 ürün ise güvensiz  bulundu

Laboratuvar analizleri sonucunda 855 ürün güvenli  bulunurken, bin 039 üründe çeşitli düzeltilebilir  aykırılıklar tespit edildi ve düzeltme süresi  verildi. Düzeltme süresi verilen ürünlerde yaş  etiketlemelerinin yanlış yapıldığı ve standartlara  uygun uyarıların yapılmadığını tespit ettik.
Teste gönderilen 855 ürün ise güvensiz bulundu.  Ürünlerin toplatılması için idari işlemlere  başlandı. Güvensiz bulunan ürünlerin taşıdıkları  fiziksel ve mekanik risklerin yanında fitalat ve  yanmazlık testlerinden de geçemediğini gördük”

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc