Yemeklik diye ithal ediliyor, yari fiyatina depo dolduruyor

Yemeklik diye ithal ediliyor, yari fiyatina depo dolduruyor


Yemeklik diye ithal ediliyor, yarı fiyatına depo dolduruyor

Arife günü İstanbul Kavacık'ta meydana gelen otobüs yangını akla daha önce pek çok kazaya sebep olan 10 numara yağı ve son dönemde kaçak kullanımı artan bitkisel yağları getirdi. Depoyu yarı fiyatına doldurduğu için özellikle otobüslerde kullanılan bitkisel yağlarla ilgili denetimler bayram öncesi ek seferlerin sayısının artması üzerine sıkılaştırıldı.

DEVLET MİLYONLARCA LİRA VERGİDEN OLUYOR

Yurtdışından gıda amacıyla ithal edilen bitkisel yağların akaryakıt olarak kullanıldığının ortaya çıkması üzerine hükümet, çift koldan duruma el koydu. Maliye ve Gümrük bakanlıkları, konuya yönelik ayrı ayrı inceleme başlattı.

Tonlarca bitkisel yağ, yüzde 31.2 Gümrük Vergisi ve yüzde 8 oranında KDV ödenerek yurda sokuluyor. Akaryakıta dönüşen ve piyasada kaçak olarak satışı yapılan bu ürün için devlete, ÖTV ödenmiyor. Bu nedenle çok ciddi tutarlarda devletin vergi kaybı oluşuyor. Firmalar, kaçak akaryakıta dönüştürmek üzere ayçiçek, soya, palm, keten tohumu gibi bitkisel yağları kullanıyor.

 

MALİYE'YE İHBAR GELDİ

Bitkisel yağların bu şekilde kullanılması hükümeti de harekete geçirdi. Hükümet, çift koldan konuya yönelik inceleme başlattı. Vergi Denetim Kurulu, ihbar ve şikâyetleri dikkate alarak, konuya yönelik ön görüş raporu hazırlanması için çalışma başlattı.

Kurul, sektörün ileri gelen firmaları, STK'lar ve ilgili kamu kurumları ile görüşmeye başlayacak. Kurul, bu konudaki mevzuatı da incelerken, eksik ya da açık yönler varsa bunları tespit edecek. Kurul, daha sonra bir rapor hazırlayarak, kayıtdışılığın önlenmesi için alınması gereken önlemleri ortaya koyacak.

YARI FİYATA DEPO DOLUYOR

Bitkisel yağ pazarında yapılan kaçakçılığın boyutunun 1 milyar dolar düzeyinde olduğu hesaplanıyor. Bu şekilde akaryakıta dönüştürülen ürünler; otobüslerde, kamyonlarda ve TIR'larda yakıt olarak tercih ediliyor. Otobüsler ve kamyonlar litresi 4.4 TL olan motorin almak yerine, litresi 2.8 TL olan bitkisel rafineri yağları tercih ediyor. Yakıt giderinden, yarı yarıya tasarruf ediyor.

YAZICI, MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, olayın gümrük boyutunun incelenmesi için talimat verdi. Bu çerçevede son dönemde yurda sokulan büyük miktarlı bitkisel yağ ithalatları incelenecek. Bu konuda bir müfettiş ekibi görevlendirilirken, hangi firmaların ne kadar yağ ithal ettiği ve bu yağların hangi ülkelerden ithal edildiği tek tek masaya yatırılacak. İnceleme sonunda yasa dışı unsurlara rastlanması halinde savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.


kaynak: http://yenisafak.com.tr/ekonomi-haber/10-numarali-yaga-bakanliktan-siki-denetim-31.07.2014-670829


Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc