Ihracatçilar zor durumda

Ihracatçilar zor durumda


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, gümrükleme işlemleriyle ilgili olarak 1 Ocak 2015'ten itibaren yürürlüğe giren yeni yönetmeliği ve uygulamaları tepki görüyor. Mersin'in en büyük ihracatçılarından Dünya Bakliyat Birliği Başkanı Mahmut Arslan, uzun yıllar önce olduğu gibi yetkiyi sadece gümrük memurlarına veren yeni uygulamanın ihracatta büyük kayba yol açacağını öne sürdü. Gümrük memurlarının tatil ve mesai saati uygulamalarının olduğunu kaydeden Arslan, "Ama ihracatın tatili yok" dedi. Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği (MEGAD) Başkanı Mustafa Açıkgöz de düzenlemelerin dış ticaretin gelişmesine engel teşkil edeceğini söyledi. 

AKSAMA OLACAĞI AŞİKAR 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin Mersin ziyaretinde bazı olumsuzluklara şahit olduğunu ve bundan sonra yeni uygulamalara geçildiğini kaydeden işadamı Mahmut Arslan şöyle konuştu: "Biz eski uygulamanın devam etmesini, bu işi yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin yapmasını istiyoruz. Netice olarak gümrük memurlarının tatilleri var, mesai saatleri var. Saat 17.00'den sonra çalışmama durumları var. Bunun özel sektöre devri bizim için büyük rahatlıktı. Ayrıca ihracatın tatili yok. İhracat yaptığımız ülkelerle bizim tatillerimiz aynı olmadığı için, bizim tatil günü de işlem yaptırabilmemiz lazım. Gümrükler çalışmadığında, işimizin aksayacağı aşikar." 

200 MİLYAR BİLE TESADÜF OLUR 

Eski uygulamanın devam etmesini istediklerini kaydeden Mahmut Arslan, 1 Ocak'ta başlayan sistemin çok eski bir uygulama olduğunu belirtti. Arslan, "Bu kadar ihracatın arttığı dönemde Bakanlığın bu tür şeylerde, kontrol edici bir tavır alması lazım. Yani Bakanlık herkesin üstünde olarak, buraları kontrol edip sağlıklı çalışmasını temin etmeli. Bu iş bakanlığın memurlarıyla da yürür ama ihracatımızın bırakın 500 milyar dolara ulaşmasını, 200 milyar doları bulması bile tesadüflere bağlı kalır. Özellikle çevre ülkelerle yapacağımız transit ticaretle ilgili uygulamaları bakanlığın yeniden gözden geçirmesi lazım" diye konuştu. 

ÇÜRÜK ELMALAR TEMİZLENMELİ 
Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği (MEGAD) Başkanı Mustafa Açıkgöz de uygulamaların telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturabileceğini söyledi. Açıkgöz, yönetmelik ile 13 kalem ürünün antrepolara girmeden limandan direkt transit işleminin yapılmasının, ne mevcut limanın kapasitesine, ne taşımacılık sektörüne ve ne de işin doğasına uygun olduğunu kaydetti. Mustafa Açıkgöz, "Sonrasında 'Pardon biz yanlış yapmışız' denilecek uygulamalarla sektörün geleceği ile oynanmamalıdır. Çürük elmaları yok etmek için bizler üzerimize düşen göreve her zaman varız. Mesela her teminat mektubu alanın antrepo kurması önlenmelidir. Biz buna karşıyız" dedi. 

EN ÇOK MERSİN ZARAR GÖRÜR
Söz konusu tebliğin antrepolarda iyileştirmeyi getirmeyeceğini iddia eden ve yanlış bir karar ile bu noktaya gelindiğini, yine yanlış bir karar ile de çözüm üretilmeye çalışıldığını öne süren Açıkgöz "Bu işin tarafları TOBB, TİM, UND ve MEGAD ve devletimizdir. Taraflar bir masa etrafında bir araya getirilerek çözümler üretilmeli. Bu hali ile sektörün önü karanlık ve bu karanlıkta en çok zararı yerelde Mersin genelde ise tüm Türkiye görür. Bu şekilde 2023'te 500 milyar dolarlık hedefi tutturmamız maalesef imkansız. Mersin'de 100'e yakın antrepo var. Buralarda çalışan yüzlerce işçi. Hepsi yeni uygulama sonunda kara kara düşünmeye başladı" diye konuş

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc