Kocaeli Gümrük ve Muhafaza Basmüdürü Töremis Açiklamasi (Kocaeli haber)

Kocaeli Gümrük ve Muhafaza Basmüdürü Töremis Açiklamasi (Kocaeli haber)



Kocaeli Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Faruk Töremiş, geçen yıl Kocaeli'de 49 milyar Dolar ithalat ve 14 milyar Dolar ihracat yapıldığını belirterek, Kocaeli'nin ithalat ve ihracat rakamlarında İstanbul'un ardından 2.sırada yer aldığını söyledi.

Kocaeli Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Faruk Töremiş, geçen yıl Kocaeli'de 49 milyar Dolar ithalat ve 14 milyar Dolar ihracat yapıldığını belirterek, Kocaeli'nin ithalat ve ihracat rakamlarında İstanbul'un ardından 2. sırada yer aldığını söyledi.

Töremiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Kocaeli'ndeki Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nün Türkiye'deki 16 Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden biri olduğunu kaydederek, sanayi kenti Kocaeli'nin uluslararası ticarete açık çok sayıda limana sahip bulunduğunu hatırlattı.

Kocaeli'nde 39 noktadan ithalat ve ihracat yapıldığını vurgulayan Töremiş,

"2011 yılında
Kocaeli'nde 49 milyar Dolar ithalat, 14 milyar Dolar ihracat yapıldı, bu rakamla bölgeler arasında İstanbul'dan sonra 2. sıradayız. İthalattan dolayı 2011 yılı itibariyle tahsil ettiğimiz vergiler 13 milyar TL'dir" dedi.

Kocaeli'de ithal edilen ürünlerin başında akaryakıt, otomotiv, kimyasal ve demir-çelik ürünlerinin bulunduğuna dikkati çeken Töremiş, Türkiye'ye akaryakıt dağıtımının Tüpraş aracılığıyla Kocaeli'nden yapıldığını anımsattı.

Kocaeli'de ithalatın ihracattan 2,5 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Töremiş, şunları söyledi:

"İthal edilen ürünler iç piyasaya sürülüyor.
Türkiye'nin ara ürün, akaryakıt ve otomotiv ihtiyacını buradan sağladığımız için cari açığımızın fazla olması normaldir. İthal ettiğimiz akaryakıtı, ara ürünleri, kimyasalları, ve demir-çelik hammaddelerini doğrudan üretime gönderiyoruz. Yani ithalat ürünlerinin önemli bir kısmı ara girdi olduğu için bu ürünler üretime dönüşüyor. Bölgemizdeki ithalatın çok önemli bir kısmı 'zorunlu' diyebileceğimiz, ülkenin ihtiyaç duyduğu ürünlerdir, lüks harcamalar değildir."

Töremiş,
Kocaeli'nde ithal edilen ürünlerin ihraç edilmediğini, iç piyasaya sürüldüğünü belirterek, bu nedenle cari açığın yüksek çıktığını savundu.

"
Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin 300 milyar Dolar olduğunu düşündüğümüzde, Kocaeli'ndeki oran ülkenin yüzde 20'sine tekabül ediyor" diyen Türemiş, bölgede 1'i devlet, 2'si özel olmak üzere 3 konteyner limanının bulunduğunu anlattı.

Konteyner ithalatının uluslararası pazarı ilgilendiren konuma geldiğini ifade eden Töremiş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde artık konteynerin güvenliğini sağlamak açısından
Avrupa ve dünya ülkeleri ile ortak projeler üzerinde çalışılıyor. Her konteynerin içine bakmamız fiilen mümkün değil, ayrıca ticari açıdan da mantıklı değil. Bölgemizde bir limanda binlerce konteyner var ve bunların herbirine bakamazsınız. Bunların yüzde 90'ını bakmadan gönderiyoruz. Risk analizleri yaparak müdahale yapılması gereken yerlerde müdahale yapıyoruz. Risk analizlerimiz güvenilir şekilde yapılıyor. İddia ediyorum, Türkiye'nin en güvenilir gümrük bölgesi Kocaeli'dir."

- KOCAELİ HABER--

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc