Türkiye ticaret yapma olanaklari açisindan genel siralamada 132 ülke arasinda 62’nci oldu (06.06.2012)

Türkiye ticaret yapma olanaklari açisindan genel siralamada 132 ülke arasinda 62’nci oldu (06.06.2012)


Dünya Ekonomik Forumu’nun “Ticaretin Etkinleştirilmesi 2012” raporu yayınlandı. Türkiye ticaret yapma olanakları açısından genel sıralamada 132 ülke arasında 62’nci oldu. Türkiye’nin gümrüklerinden ve güvenlik durumundan olumsuz söz etti.

Dünya Ekonomik Forumu ülkeleri ticarete olanak sağlayan fiziki ve hizmet altyapıları açısından değerlendirdiği raporunda Türkiye’nin gümrüklerinden ve güvenlik durumundan olumsuz söz etti. Türkiye’nin Ticaretin Etkinleştirilmesi genel endeksinde 132 ülke arasında 62’nci ilan edildiği raporda “Ülkenin, kısmen terörizmden kaynaklanan düşük ve kötüleşen fiziksel güvenliği, önemli bir dezavantaj olarak kalmaktadır” denildi.

TÜRKİYE ENDEKSTE 62’NCİ

Geçen yılın ilk üç sırasındaki Singapur, Hong Kong ve Danimarka’nın üst sıralarda yer aldığı “kolay ticaret yapabilme” genel endeksinde Türkiye 132 ülke arasında geçen yıl olduğu gibi 62’nci sırada yer aldı. Endonezya 68’inci sıradan gelip 58’e çıkarak Türkiye’nin önünde yer aldı. Endeksin son sıralarını ise Venezüella, Çad, Brundi paylaştı. Raporda Türkiye hakkında şöyle denildi:

“Önceki basımda olduğu gibi Türkiye genel sıralamadaki 62’nci pozisyonunu koruyor. Ülke ticaretin etkinleştirilmesinde ana kategoriler boyunca oldukça eşit performans sergiliyor. Bu büyüklükte bir ülke için, ticaret politikası görece açık, 73’üncü sırada bulunuyor. Tek kusuru tarım ürünlerinde yüksek gümrük ve oldukça karışık gümrük tarife yapısı. Ancak bu yapı, sadece ithalatın oldukça küçük bir bölümüne uygulanıyor (yüzde 24). Ve Türk ihracatçıları dışarıda oldukça yüksek gümrük tarifeleriyle karşılaşsalar da, emsallerinden görece yüksek tercih marjlarından yararlanıyorlar.

KÖTÜLEŞEN FİZİKSEL GÜVENLİK

Ticaretin etkinleştirilmesi açısından ülkenin konumunu olumlu etkileyen diğer öğeler ise, tatmin edici ve oldukça geniş, özellikle de hava ve karayolu ulaşımı için geçerli ulaşım altyapısı ve iyi gelişmiş olup, gönderilerin kolay düzenlenmesini sağlayan, uygun fiyatlı ve zamanında ulaştıran lojistik hizmetler. Ticaretin daha da etkinleştirilmesi Türkiye’nin sınır yönetiminde gümrük işlemlerinin yükünü (bu alanda 90’ıncı) azaltmak amacıyla reform yapmasını ve gümrüklerde saydamlığı artırmasını (bu alanda 86’ncı) gerektirecektir. Ayrıca ülkenin, kısmen terörizmin neden olduğu düşük ve kötüleşen fiziksel güvenliği, kayda değer bir dezavantaj olarak bulunmaktadır.”

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc