Ekonomi Bakanligindan:Türkiye Ihracatçilar Meclisi ile Ihracatçi Birliklerinin Kurulus ve Görevleri Hakkinda Yönetmelikte degisiklik yapildi (15.06.2012 T. 28324 S.RG)

Ekonomi Bakanligindan:Türkiye Ihracatçilar Meclisi ile Ihracatçi Birliklerinin Kurulus ve Görevleri Hakkinda Yönetmelikte degisiklik yapildi (15.06.2012 T. 28324 S.RG)


15 Haziran 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28324

YÖNETMELÝK

Ekonomi Bakanlýðýndan:

TÜRKÝYE ÝHRACATÇILAR MECLÝSÝ ÝLE ÝHRACATÇI BÝRLÝKLERÝNÝN

KURULUÞ VE GÖREVLERÝ HAKKINDA YÖNETMELÝKTE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 3/9/2009 tarihli ve 27338 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi ile Ýhracatçý Birliklerinin Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Yönetmeliðin 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Genel sekreterlik: TÝM ve ihracatçý birlikleri genel sekreterliklerini

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Üyeler, genel kurula katýlabilmek için, cari yýl itibariyle birliðe olan borçlarýný, seçimli genel kurullarda ilk toplantý tarihinden en az onyedi gün, seçimsiz genel kurullarda en az üç gün önce ödemek zorundadýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Cari yýl itibarýyla birliðe borcu bulunup bulunmadýðýný,

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Gerekli nisap saðlanamadýðý takdirde, ilan edilen toplantý saatinden itibaren bir saat beklenir. Hazirun cetvelinde yer alan üye sayýsý binden fazla olan birliklerde bu süre iki saattir. Yine nisap saðlanamamasý halinde durum zabýtla tespit edilerek TÝMe ve Bakanlýða bildirilir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“ý) Hizmet karþýlýðý tahsil edilecek ücretlerin miktar ve oranlarýný tespit etmek.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Yönetim kurulu, ayda en az bir kez, üye sayýsýnýn yarýdan bir fazlasý olan en az yedi kiþi ile toplanýr. Ancak, yönetim kurulu baþkaný veya yardýmcýlarýndan biri bulunmadan toplantý yapýlmaz. Genel sekreter veya vekili yönetim kurulu toplantýlarýnda hazýr bulunur. Genel sekreter veya vekilinin oy hakký yoktur. Ayrýca, yönetim kurulu baþkaný gerekli gördüðü hallerde yönetim kurulunu toplantýya çaðýrabilir. Toplantýlarda kararlar çoðunlukla alýnýr. Oylarýn eþit olmasý halinde baþkan veya toplantýya baþkanlýk eden baþkan yardýmcýsýnýn oy verdiði taraf çoðunluðu saðlamýþ olur. Üyelerin, þahsýný veya temsil ettiði firmayý ilgilendiren bir hususun müzakeresinde oy hakký yoktur.

(2) TÝM veya ihracatçý birlikleri tarafýndan yapýlan görevlendirmeler, kendisi, eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn doktor raporu ile tevsik edilen saðlýk mazeretleri ile eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn vefatý halleri haricinde, art arda üç defa veya her halükarda bir takvim yýlý içinde toplam beþ defa yönetim kurulu toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden sona erer. Yerine ilk sýradaki yedek üye geçer. Genel sekreter, üyelerin toplantýya iþtirakini izleyip bu madde çerçevesinde gerekli iþlemleri yerine getirmekle yükümlüdür. Yönetim kurulu toplantýlarýna yönetim kurulu baþkaný ve genel sekreterce gerekli görülen personel dýþýnda kimse giremez. Yönetim kurulu toplantýlarýnda vekaleten oy kullanýlamaz.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Karar defterine ayrýca toplantýya katýlmayan üyelerin isimleri ile var ise 22 nci maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen mazeretleri yazýlýr.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin yedinci fýkrasýnýn (ý) ve (i) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“ý) Birlik personelinin disiplin amiri sýfatýyla, her kademedeki personeli denetlemek; mevzuat ve yönetim kurulu tarafýndan verilen görevleri birlik bünyesinde kurulmuþ bulunan birimler vasýtasýyla yerine getirmek,

i) Personelin verimli þekilde çalýþabilmesi için gerekli her türlü tedbiri almak, mesai saatlerinde görevleri baþýnda bulunmalarýný denetlemek, personel servisince personel özlük dosyalarýnýn usulüne göre düzenlenmesini ve saklanmasýný saðlamak,

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesinin yedinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(7) TÝM veya ihracatçý birlikleri tarafýndan yapýlan görevlendirmeler, kendisi, eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn doktor raporu ile tevsik edilen saðlýk mazeretleri ile eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn vefatý halleri haricinde, art arda üç defa veya görev süresi içerisinde toplam beþ defa sektör kurulu toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden sona erer. Yerine ilgili birliðin yönetim kurulu üyeleri arasýndan tespit edeceði bir temsilci atanýr.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) TÝM veya ihracatçý birlikleri tarafýndan yapýlan görevlendirmeler, kendisi, eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn doktor raporu ile tevsik edilen saðlýk mazeretleri ile eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn vefatý halleri haricinde, art arda üç defa veya görev süresi içerisinde toplam beþ defa sektörler konseyi toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden sona erer. Yerine yedek üye geçer. TÝM genel sekreteri, konsey üyelerinin toplantýya iþtirakini izleyip bu madde çerçevesinde gerekli iþlemleri yerine getirmekle yükümlüdür.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Genel kurul, TÝM yönetim kurulunun çaðrýsý veya TÝM delegelerinden en az üçte birinin yazýlý isteði üzerine TÝM yönetim kurulu tarafýndan olaðanüstü olarak toplantýya çaðýrýlýr.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Olaðan ve olaðanüstü genel kurullarýnýn gündeminde bu maddede sayýlan konularýn, genel kurulun toplanma amacýný taþýyan ilgili gündem maddeleri ile yönetim kurulu tarafýndan gündeme alýnmasý kararlaþtýrýlan diðer ilave maddeler yer alýr.

(4) Gündeme madde ilavesi, yönetim kurulunca veya TÝM delegelerinin üçte biri tarafýndan genel kurul ilk toplantý tarihinden en az yedi gün önce yapýlacak yazýlý baþvuru ile mümkündür. Gündemde deðiþiklik yapýlmasý halinde durum ilgililere mektup, faks veya elektronik posta ile duyurulur.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Genel sekreterlik tarafýndan, delegeleri gösterir liste ilk toplantý tarihinden yirmi dört saat önce TÝM merkezinde ilan edilir. Seçimli genel kurullarda Kanunun 17 nci maddesi çerçevesinde iþlem yapýlýr.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 35 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Hazirun cetveli, toplantý saatinden uygun bir süre önce imzaya açýlýr. Delegeler kimlik kartlarýný ibraz ederek hazirun cetvelini imzalar ve toplantýya giriþ ile seçimli genel kurullarda oy kullanma kartlarýný alarak toplantý salonuna girerler.

(2) Seçimli genel kurul toplantýlarýnda, ilan edilen toplantý saati geldikten ve gerekli nisap saðlandýktan sonra toplantý açýlabilir. Ýlk toplantýda gerekli nisap, hazirun cetvelinde yer alan delege sayýsýnýn yarýdan bir fazlasýný ifade eder. Hazirun cetveli ise ilan edilen oy verme saatinin bitimine kadar açýk tutulur.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Olaðan ve olaðanüstü genel kurul toplantýlarý TÝM baþkaný veya TÝM baþkanýnýn vereceði yetki ile Genel Sekreter tarafýndan açýlýr. Açýlýþý müteakip toplantýnýn yönetimi amacýyla delegeler arasýndan bir divan baþkaný ve iki katip seçilir. Yönetim kurulu asil üyeleri ile seçimli genel kurullarda organ üyeliklerine aday olanlar, divan heyetinde yer alamaz.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 39 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) TÝM veya ihracatçý birlikleri tarafýndan yapýlan görevlendirmeler, kendisi, eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn doktor raporu ile tevsik edilen saðlýk mazeretleri ile eþi, çocuðu, annesi veya babasýnýn vefatý halleri haricinde, art arda üç defa veya bir takvim yýlý içinde toplam beþ defa yönetim kurulu toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden sona erer. Genel Sekreter, üyelerin toplantýya iþtirakini izleyip bu madde çerçevesinde gerekli iþlemleri yerine getirmekle yükümlüdür. Yönetim kurulu toplantýlarýnda vekaleten oy kullanýlamaz.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 44 üncü maddesinin altýncý fýkrasýnýn (ý) ve (i) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“ý) Genel Sekreterlik personelinin disiplin amiri sýfatýyla, her kademedeki personeli denetlemek; mevzuat ve yönetim kurulu tarafýndan verilen görevleri Genel Sekreterlik bünyesinde kurulmuþ bulunan birimler vasýtasýyla yerine getirmek,

i) Personelin verimli þekilde çalýþabilmesi için gerekli her türlü tedbiri almak, mesai saatlerinde görevleri baþýnda bulunmalarýný denetlemek, personel servisince personel özlük dosyalarýnýn usulüne göre düzenlenmesini ve saklanmasýný saðlamak,

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesinin ikinci ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Genel Sekreterlik, 8 inci maddede belirtilen þartlarý yerine getiren üyeler ile bu üyelerin borç durumlarýný, Birlik merkezinde ve internet yolu ile genel kurulun ilan tarihinden itibaren en az üç gün süreyle ilan eder. Ýlan süresi içerisinde listeye yapýlacak itirazlar genel sekreterlikçe incelenir ve en geç iki gün içinde sonuçlandýrýlýr. Seçim yapýlacak genel kurul toplantýsýndan en az onbeþ gün önce, seçimler için belirlenen liste, toplantýnýn gündemi, yeri, günü, saati ile çoðunluk olmadýðý takdirde yapýlacak ikinci toplantýya iliþkin hususlarý belirten bir yazý ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu baþkaný olan hâkime verilir. Bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulu bulunduðu takdirde görevli hâkim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir. Toplantý tarihleri, gündemde yer alan diðer konular göz önünde bulundurularak görüþmelerin bitimine göre seçimlerin ilçe seçim kurulu baþkanýnýn gözetiminde yapýlmasý saðlanýr.

(6) Hâkim, kamu görevlileri veya aday olmayan genel kurul üyeleri arasýndan bir baþkan ile iki üyeden oluþan seçim sandýk kurulunu atar. Ayný þekilde ayrýca üç yedek üye de belirlenir. Seçim sandýk kurulu baþkanýnýn yokluðunda kurula en yaþlý üye baþkanlýk eder.

MADDE 19 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 20 Bu Yönetmelik hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

3/9/2009

27338

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

1

4/3/2010

27511

2

14/4/2011

27905

3

11/10/2011

28081

 

Sosyal medyada paylaþýn


Facebookta Paylaþ | Tweetle

Copyright © Uðurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc