Gümrük ve Ticaret Bakanligi Müstesari Altunyaldiz, Türkiye'nin son 10 yilda 5 katina çikan dis ticaret hacmini önümüzdeki 10 yillik süreçte yaklasik 4 katina çikarilmasinin hedeflendigini hatirlatti (08.07.2012)

Gümrük ve Ticaret Bakanligi Müstesari Altunyaldiz, Türkiye'nin son 10 yilda 5 katina çikan dis ticaret hacmini önümüzdeki 10 yillik süreçte yaklasik 4 katina çikarilmasinin hedeflendigini hatirlatti (08.07.2012)


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "tek pencere", "tek durakta kontrol" uygulamalarının yanı sıra Bilgisayarlı Transit Sistemi ve Elektronik Ön Beyan gibi uygulamalarla gümrüklerde bekleme sürelerini önemli oranda düşüreceklerini belirterek, "Umuyorum ki önümüzdeki dönemde ülkemizi ticaretin, özellikle de gümrük işlemlerinin en kolay, en hızlı ve en güvenli yapıldığı ülkelerden biri haline getirmiş olacağız" dedi.

Bilkent Üniversitesi tarafından "Arz Zinciri Düşünce Liderleri" toplantısında konuşan Altunyaldız, Türkiye'nin son 10 yılda 5 katına çıkan dış ticaret hacmini önümüzdeki 10 yıllık süreçte yaklaşık 4 katına çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlattı.

Geleneksel yöntemlerle hareket edildiğinde dar boğazlardan kaçınmanın mümkün olmayacağına işaret eden Altunyaldız, bu yönde önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Altunyaldız, "Tek pencere, tek durakta kontrol uygulamalarının yanı sıra Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) ve Elektronik Ön Beyan (EPD) gibi uygulamalar ile bekleme sürelerini önemli oranda düşürmeyi planlıyoruz. Gümrüklerde eşya hareket etmeden önce eşyaya, eşya sahibine ve taşıyıcısına ait tüm bilgilerin önceden alınarak değerlendirilmeye tabi tutulması, bir anlamda gümrük işlemlerine eşya henüz yola çıkmışken başlanılmasını sağlayan 'Virtual Border' yada 'Sanal sınırı' arz zincirlerinin sağlıklı şekilde yürütülmesi için önemli bir çık yolu olarak görüyoruz" diye konuştu.

Çözümün, ülkelerin mevcut sınırlarının dışında sanal sınırlar çizerek, bu sanal sınırlarda gerçek sınırlarda yapacakları kontrollerin bir kısmını geçekleştirmesi ile mümkün olduğunu vurgulayan Altunyaldız, "İşte NCTS ve EPD bunu mümkün kılan bir sistem olarak tasarlanmış ve geliştirilmiştir" dedi.

Altunyaldız, bu sistemlerin, taşımacılık zincirlerinin başlangıç ve bitiş noktaları arasına kurulan bağ sayesinde, gümrük idarelerine eşya henüz yola çıkmışken gerekli risk analizleri yaparak riskli firmaları ayırma, diğer güvenli taşıyıcıları ise hızlı bir şekilde yurda sokma imkanı verdiğini belirtti.

-"Türkiye, ticaretin ve gümrük işlemlerinin en hızlı ve en güvenli yapıldığı ülkelerden biri olacak"-

Altunyaldız, "Sistem bürokrasiyi ve gerek teminat ve belgelerden doğan gerek de beklemelerden kaynaklanan maliyetleri minimuma indiriyor. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz başta 'tek pencere sistemi', 'yerinde gümrükleme', 'yetkilendirilmiş yükümlü (AEO)' uygulamaları olmak üzere geleceği yakalayan diğer projelerimizle ticareti mümkün olduğunca kolaylaştıracağız. Ülkemizi ticaretin, özellikle de gümrük işlemlerinin en kolay, en hızlı ve en güvenli yapıldığı ülkelerden biri haline getirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Rekabetin uluslararası ekonomide kazandığı önem neticesinde, tedarik zincirinin her bir halkasında maliyetlerin azaltılmasının, rekabet avantajı sağlamak isteyen firmalar için zorunlu hale geldiği söyleyen Altunyaldız, maliyetleri düşürme gerekliliğinin ise işletmelerin lojistik yada daha dar anlamda taşıma maliyetlerinin azaltılması zorunluluğunu ortaya çıkardığını kaydetti.

Avrupa'da olduğu gibi etkin kara yolu ulaşımı olan ve müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda yük lojistiği alanında cevap verebilecek nitelikte teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun, modern lojistik merkezlerini ülke olarak planladıklarını belirten Altunyaldız, "İstanbul Halkalı, Kocaeli, Kayseri, Samsun, Eskişehir, Balıkesir, Mersin, Erzurum, Konya ve Uşak'ta kurulması planlanan lojistik merkezleri ile ilgili plan ve proje çalışmaları da devam ediyor" dedi.

-"Türkiye'de lojistik sektörü 2 yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüdü"-

Lojistik hizmetleri ile rekabetçilik, iş yapılabilirlik, ticaret ve büyüme arasında karşılıklı etkileşime dikkati çeken Altunyaldız, şunları kaydetti:

"Bu nedenle mikro düzeyde firmalar makro düzeyde de devletler politika veya hedefleri tespit ederlerken lojistiği dikkate almak zorundalar. Ülkemizde 2009 yılında 127 milyar lira olan sektör büyüklüğü 2011 yılında 258 milyar liraya yükseldi. Bu, iki yıl içinde yüzde 100'ün üzerinde büyüme alamına geliyor. 2012 yılı için ise sektörün yüzde 18 büyümesini bekliyoruz. Bu büyümenin mutlaka lojistik sektörünü besleyen düzenlemeler ve uygulamalarla desteklenmesi gerektiği açıktır.

Yapılan çalışmalara göre ithalat ve ihracatta eşyanın bir günlük beklemesi ticareti yüzde 4 oranında azaltıyor. Yine OECD tarafından yapılan bir çalışmaya göre eşyanın sevkıyat süresindeki yüzde 10'luk artış, eşyanın ithalatını yüzde 7 oranında azaltıyor. Sevkıyat süresinin önemli bir bölümünü ise sınır kapılarında yaşanan beklemeler oluşturuyor."

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Zekeriya Gülün

Kaynak: AA


Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc