Gümrük ve Ticaret Bakanligindan: Gümrük ve Ticaret Denetmenligi Yönetmeligi (14.07.2012 T. 28353 s.RG)

Gümrük ve Ticaret Bakanligindan: Gümrük ve Ticaret Denetmenligi Yönetmeligi (14.07.2012 T. 28353 s.RG)


14 Temmuz 2012 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28353

YÖNETMELÝK

Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýndan:

GÜMRÜK VE TÝCARET DENETMENLÝÐÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Gümrük ve Ticaret Denetmen ve Denetmen Yardýmcýlarýnýn sýnav, atanma, görev, yetki ve sorumluluklarý ile çalýþma usul ve esaslarýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik hükümleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý taþra teþkilatýnda görev yapan Gümrük ve Ticaret Denetmenleri ile Denetmen Yardýmcýlarýný kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayýlý Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 37/A maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Gümrük ve Ticaret Bakanýný,

b) Bakanlýk: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýný,

c) Baþkanlýk: Personel Dairesi Baþkanlýðýný,

ç) Denetmen: Gümrük ve Ticaret Denetmeni ve Denetmen Yardýmcýsýný,

d) Fiili hizmet süresi: Aylýksýz izin ile toplamda üç ayý aþan hastalýk ve refakat izni hariç olmak üzere, Denetmen Yardýmcýlýðý ve/veya Denetmenlikte fiilen görev yapýlan süreyi,

e) Genel Müdürlük: Tüketicinin Korunmasý ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüðünü,

f) Giriþ sýnavý: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkanlýðýnca yapýlan Kamu Personel Seçme Sýnavýna iliþkin kýlavuzda ilan edilen puan türleri itibarýyla Bakanlýkça belirlenen yeterli puaný alanlardan bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý taþýyanlarýn katýlacaðý özel yarýþma sýnavýný,

g) Ýl Müdürlüðü: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý Ticaret Ýl Müdürlüðünü,

ð) Ýl Müdürü: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý Ticaret Ýl Müdürünü,

h) Kamu Personel Seçme Sýnavý (KPSS): 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar Ýçin Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmelik uyarýnca yapýlan merkezi sýnavý,

ý) Müsteþar: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý Müsteþarýný

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Denetmen Yardýmcýlýðý Giriþ Sýnavýna Ýliþkin Esaslar

Denetmen yardýmcýlýðýna giriþ

MADDE 5 (1) Ýl müdürlüklerine atanacak denetmen yardýmcýlarý, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Baþkanlýk tarafýndan uygun görülecek tarih, yer veya yerlerde açýlacak giriþ sýnavý ile mesleðe alýnýrlar.

Giriþ sýnavý duyurusu

MADDE 6 (1) Sýnava katýlma þartlarý, son baþvuru tarihi, baþvuru yeri, KPSS taban puaný ve türü, atama yapýlacak kadro sayýsý, sýnava çaðrýlacak aday sayýsý, sýnavýn yeri, zamaný, sýnav konularý ve deðerlendirme yöntemi, baþvuruda istenecek belgeler ile gerekli görülen diðer hususlar sýnav tarihinden en az otuz gün önce Resmî Gazetede, tirajý en yüksek ilk beþ gazetenin birinde bir defa ve ayrýca Bakanlýk internet sitesinde ilan edilmek suretiyle Baþkanlýkça duyurulur.

Giriþ sýnavý

MADDE 7 (1) Giriþ sýnavý, yazýlý ve sözlü sýnav olarak yapýlýr.

(2) Sýnava çaðrýlacak aday sayýsý giriþ sýnavý duyurusunda belirtilen atama yapýlacak kadro sayýsýnýn üç katýndan son sýradaki adayla eþit puana sahip olanlar hariç fazla olamaz.

Baþvuru þartlarý

MADDE 8 (1) Giriþ sýnavýna katýlacaklarda aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendinde yer alan genel þartlarý taþýmak,

b) Üniversitelerin en az dört yýllýk öðretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme ve iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik fakülteleri ya da bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulunca kabul edilen yurt içi veya dýþýndaki öðretim kurumlarýný bitirmiþ olmak,

c) KPSSden Bakanlýkça belirlenen puan türlerine göre yeterli puaný almýþ olmak,

ç) Sýnavýn yapýldýðý tarihte otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak,

(2) Bakanlýk, atama yapýlacak kadro sayýsýný, ihtiyaç durumuna göre birinci fýkranýn (b) bendinde sayýlan alanlar arasýndan öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý belirleyebilir.

Baþvuruda istenecek belgeler

MADDE 9 (1) Baþkanlýktan veya Bakanlýðýn internet sayfasýndan temin edilerek doldurulacak baþvuru formu ile birlikte aþaðýda yer alan belgeler en geç sýnav ilanýnda belirtilen tarihe kadar Baþkanlýða teslim edilir:

a) T.C. Kimlik Numarasý beyaný,

b) Mezuniyet belgesinin aslý veya kurumca onaylý örneði,

c) KPSS sonuç belgesinin aslý veya fotokopisi ya da kurumca onaylý örneði,

ç) Özgeçmiþi,

d) 2 adet vesikalýk fotoðraf.

(2) Giriþ sýnavýna baþvuru; þahsen veya posta yoluyla sýnav ilanýnda belirtilen adrese yapýlýr.

(3) Ýstenen belgelerin, son baþvuru tarihi mesai saati bitimine kadar teslim edilmesi gerekir. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süre içinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

Baþvurularýn incelenmesi ve adaylarýn sýnava kabulü

MADDE 10 (1) Giriþ sýnavýnýn sekretarya hizmetleri Baþkanlýkça yürütülür. Baþkanlýk, süresinde yapýlan baþvurularý inceleyerek adayda aranan þartlarýn mevcut olup olmadýðýný tespit eder ve giriþ sýnavýna kabul edilen adaylara fotoðraflý sýnava giriþ belgesi verir. Giriþ belgesi olmayan adaylar sýnava katýlamaz.

(2) Giriþ sýnavýna girmeye hak kazanan adaylarýn isimleri ile sýnavýn yapýlacaðý yer, gün ve saat, sýnav tarihinden en az on gün önce Bakanlýðýn internet sayfasýnda ilan edilir. Bu ilan adrese yapýlan tebligat yerine geçer.

(3) Giriþ sýnavýný kazananlardan baþvuru belgelerinde gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr ve atamalarý yapýlmaz.

(4) Ayrýca, gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenler hakkýnda Bakanlýkça Cumhuriyet Savcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.

Giriþ Sýnavý Komisyonu

MADDE 11 (1) Giriþ Sýnavý Komisyonu; Müsteþar veya belirleyeceði Müsteþar Yardýmcýsý baþkanlýðýnda, beþ asil ve beþ yedek üyeden oluþur. Personel Dairesi Baþkaný Komisyonun tabii üyesi olup, diðer üyeler, Genel Müdür, Genel Müdür Yardýmcýlarý ve Daire Baþkanlarý arasýndan Müsteþar tarafýndan belirlenir. Yedek üyeler, asil üyelerin katýlamadýklarý durumlarda belirlenme sýralarýna göre Giriþ Sýnavý Komisyonuna katýlýrlar.

(2) Komisyonun sekretarya hizmetleri Baþkanlýk tarafýndan yürütülür.

Yazýlý sýnav

MADDE 12 (1) Yazýlý sýnavýn tamamý veya bir bölümü, Bakanlýk tarafýndan klasik veya test usulünde yapýlabilir ya da Bakanlýkça belirlenen bir yüksek öðretim kurumuna veya Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna yaptýrýlabilir.

(2) Yazýlý sýnav, adaylarýn mezuniyet durumlarýna baðlý olarak aþaðýda (a) ve (b) bentlerinde belirtilen konularda yapýlýr:

a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olanlarýn sýnav konularý þunlardýr:

1) Ýktisat grubu: Ýktisadi doktrinler tarihi, mikro iktisat, makro iktisat, para-banka-kredi, uluslararasý iktisat, kalkýnma-büyüme, Türkiye ekonomisi.

2) Maliye grubu: Maliye teorisi, kamu gelirleri, kamu giderleri, kamu borçlarý, bütçe, vergi hukuku, maliye politikasý.

3) Hukuk grubu: Anayasa hukuku, idare hukuku ve idari yargý, ceza hukuku, medeni hukuk (genel hükümler, þahsýn hukuku, eþya hukuku), borçlar hukuku (genel hükümler, özel borç iliþkileri), ticaret hukuku (ticari iþletme, þirketler, kýymetli evrak).

4) Muhasebe grubu: Genel muhasebe, mali tablolar analizi.

b) Mühendislik fakültelerinden mezun olanlarýn sýnav konularý þunlardýr:

1) Temel mühendislik bilimleri,

2) Genel iþletmecilik bilgileri,

3) Temel hukuk bilgileri,

4) Türkiye ekonomisi.

(3) Yazýlý sýnav notu, yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir. Sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için en az yetmiþ tam puan almak gerekir.

(4) Sýnavýn Bakanlýk tarafýndan yapýlmasý halinde sýnav sorularý, sýnav komisyonu tarafýndan sýnav duyurusunda belirtilen alanlara uygun olarak ayrý ayrý hazýrlanýr. Sýnav sorularý, puanlarý ve sýnav süresini gösterir tutanak Sýnav Komisyonu Baþkaný ve üyeleri tarafýndan imzalanýr.

(5) Yazýlý sýnav sonuçlarý Bakanlýk internet sitesinde ilan edilir.

(6) Sýnavýn Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi veya bir yüksek öðretim kurumuna yaptýrýlmasý halinde, sýnava iliþkin usul ve esaslar protokolle belirlenir.

Sözlü sýnav

MADDE 13 (1) Sözlü sýnava, son sýradaki aday ile eþit puan alan adaylar dahil olmak üzere yazýlý sýnavdaki baþarý sýrasýna göre bütün adaylar çaðrýlýr.

(2) Sözlü sýnava girme hakkýný kazananlara, yazýlý sýnav sonuçlarý ile sýnavýn yapýlacaðý yer, gün ve saat, sözlü sýnav tarihinden en az on gün önce yazýlý olarak bildirilir.

(3) Sözlü sýnav, adaylarýn;

a) Sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý,

yönlerinden deðerlendirilerek, ayrý ayrý puan verilmek suretiyle gerçekleþtirilir.

(4) Adaylar, Komisyon tarafýndan üçüncü fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazýlý özelliklerin her biri için onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar ayrý ayrý tutanaða geçirilir. Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlmak için, komisyon baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az yetmiþ puan olmasý þarttýr.

Giriþ sýnavýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 14 (1) Giriþ sýnavýnda baþarýlý olanlarýn yazýlý ve sözlü sýnav puanlarýnýn aritmetik ortalamasý baþarý sýrasýný oluþturur.

(2) Sýnav Komisyonunca, sýnavda baþarýlý olan adaylarýn sýralamasý 12 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentlerinde sayýlan öðrenim dallarýna göre iki ayrý liste halinde belirlenir. Sýnav puanlarýnýn eþit olmasý durumunda KPSS puaný yüksek olan adaya sýralamada öncelik tanýnýr. Bu sýralama sonucunda sýnav ilanýnda belirtilen atama yapýlacak kadro sayýsýna göre sýnavý kazananlar belirlenir.

(3) Deðerlendirme sonuçlarý Bakanlýk internet sitesinde ilan edilir. Ayrýca her alan için asil aday kadar yedek aday belirlenir. Yedek adaylarýn haklarý giriþ sýnav sonucunun ilanýndan itibaren bir yýl için geçerlidir. Bu süre içerisinde atama yapýlan kadrolarda boþalma olmasý halinde yedekler baþarý sýrasýna göre atanabilir.

(4) Giriþ sýnavýnda yetmiþ ve üzerinde puan almýþ olmak sýralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teþkil etmez.

(5) Sýnava iliþkin belgeler Baþkanlýkta saklanýr.

Atama iþlemleri

MADDE 15 (1) Giriþ sýnavý sonucunda sýnavý kazananlarýn, kendilerine yapýlacak bildirimde belirtilen süre içinde;

a) Saðlýk açýsýndan görevini devamlý olarak yapmasýna engel bir durumu bulunmadýðýna dair yazýlý beyan,

b) Adli sicil kaydýna dair yazýlý beyan,

c) Erkek adaylar için askerlikle iliþiði olmadýðýna dair yazýlý beyan,

ç) 6 adet vesikalýk fotoðraf,

ile birlikte yapacaklarý yazýlý baþvuru üzerine, Bakanlýk tarafýndan Denetmen Yardýmcýsý kadrolarýna atamalarý yapýlýr.

(2) Atama yapýlmasý için kendilerine bildirilen süre içinde mazeretsiz olarak baþvurmayan veya atamasý yapýldýðý halde süresi içinde göreve mazeretsiz baþlamayan adaylar atama iþleminden sarfýnazar etmiþ sayýlýrlar ve sýnav sonuçlarý kazanýlmýþ hak sayýlmaz.

Sýnav sonucuna itiraz

MADDE 16 (1) Adaylar sýnav sonuçlarýnýn ilaný tarihinden itibaren on beþ gün içinde sýnav sonuçlarýna yazýlý olarak itiraz edebilirler. Ýtirazlar on beþ gün içinde Sýnav Komisyonu tarafýndan deðerlendirilerek sonuçlandýrýlýr ve ilgililere yazýlý olarak bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Denetmen Yardýmcýlarýnýn Yetiþtirilmesi

Yetiþtirilme ilkeleri

MADDE 17 (1) Denetmen yardýmcýsý olarak atananlar bu kadroda bulunduklarý sürece denetmenliðin gerektirdiði bilgi, beceri ve etik deðerleri kazanmalarý amacýyla mesleki temel eðitimden geçirilir. Bu süreç;

a) Bakanlýðýn sorumluluðu altýndaki ürün güvenliði mevzuatý ve bu mevzuatýn uygulanmasýna iliþkin bilgi ve becerilerin edinilmesini,

b) Bakanlýðýn görev alanýyla ilgili mevzuat ve bu mevzuatýn uygulanmasýna iliþkin bilgi ve becerilerin edinilmesini,

c) Rapor yazma, araþtýrma ve inceleme teknikleri konularýnda gerekli bilgi ve yetenek ile bilimsel çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýnýn kazanýlmasýný,

saðlamaya yönelik çalýþmalarý kapsar.

Denetmen yardýmcýlarýnýn eðitimi

MADDE 18 (1) Denetmen yardýmcýsý olarak atananlarýn adaylýk eðitimi hakkýnda 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Aday Memurlarýn Yetiþtirilmelerine Ýliþkin Genel Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(2) Denetmen yardýmcýlarý adaylýk eðitiminin yanýnda temel hukuk, iktisat ve kamu politikalarý, Bakanlýðýn görev alanýna giren mevzuat, gümrük ve ticaret politikalarýyla ilgili bilgilerin kazandýrýlmasýný amaçlayan, süresi altý aydan çok olmamak üzere içeriði Genel Müdürlüðün görüþü alýnarak Bakanlýk Eðitim Dairesi Baþkanlýðýnca belirlenen bir mesleki temel eðitime tabi tutulur.

(3) Adaylarýn mesleki temel eðitim kursunda baþarýlý olabilmeleri için, mesleki temel eðitim konularýnda yapýlacak genel sýnavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan almalarý zorunludur.

(4) Mesleki temel eðitimlerini tamamlayarak görevlerine baþlayan denetmen yardýmcýlarý, bir yýl süresince tek baþlarýna denetimle görevlendirilemezler. Düzenlenecek raporlarý birlikte çalýþtýklarý denetmenlerle birlikte imzalarlar. Denetmen yardýmcýsýna çalýþmalarýnda baþarýlý olmasý þartýyla, bir yýlýn sonunda Ýl Müdürlüðünce resen denetim ve kontrol yetkisi verilir.

(5) Denetmenlerin üç yýllýk yardýmcýlýk dönemine ait diðer yetiþtirilme usul ve esaslarý Genel Müdürlüðün görüþü alýnarak Baþkanlýkça belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yeterlik Sýnavý ve Denetmenliðe Atanma

Yeterlik sýnavý

MADDE 19 (1) Yeterlik sýnavý denetmen yardýmcýlarýnýn görev ve yetki alanlarýný ilgilendiren yürürlükteki mevzuat ve uygulamalarý ile araþtýrma, inceleme ve denetim yöntemlerini öðrenip öðrenmediklerini, mesleðin gerektirdiði diðer bilgi ve nitelikleri kazanýp kazanmadýklarýný tespit etmek için yapýlan sýnavdýr.

(2) Yeterlik sýnavý yazýlý ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluþur.

Yeterlik sýnavýna çaðrýlma

MADDE 20 (1) Mesleki temel eðitim dönemi çalýþmalarýnda baþarýlý olan ve adaylýkta geçen süre dahil üç yýl fiilen çalýþan denetmen yardýmcýlarý, Baþkanlýkça yeterlik sýnavýna çaðrýlýrlar.

Yeterlik Sýnavý Komisyonu

MADDE 21 (1) Yeterlik Sýnavý Komisyonu, Müsteþar veya belirleyeceði müsteþar yardýmcýsý baþkanlýðýnda, beþ asil ve beþ yedek üyeden oluþur. Personel Dairesi Baþkaný Komisyonun tabii üyesi olup, diðer üyeler, Genel Müdür, genel müdür yardýmcýlarý ve daire baþkanlarý arasýndan Müsteþar tarafýndan belirlenir. Yedek üyeler, asil üyelerin katýlamadýklarý durumlarda belirlenme sýralarýna göre Yeterlik Sýnavý Komisyonuna katýlýrlar.

(2) Yeterlik Sýnavý Komisyonunun sekretarya hizmetleri Baþkanlýkça yürütülür.

Yeterlik sýnav konularý

MADDE 22 (1) Yeterlik sýnavý aþaðýda belirtilen konularda yapýlýr:

a) 640 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname,

b) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu,

c) 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun ve ilgili mevzuat,

ç) 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanunun ürün güvenliði ile ilgili hükümleri,

d) Bakanlýðýn sorumluluðunda bulunan ürün güvenliðine iliþkin diðer mevzuat.

Yeterlik sýnavýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 23 (1) Yeterlik sýnavýnýn yazýlý ve sözlü bölümleri Sýnav Komisyonunca ayrý ayrý deðerlendirilir. Yazýlý ve sözlü notlarý yüz tam puan üzerinden verilir. Yazýlý sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için yazýlý sýnav notunun en az yetmiþ puan olmasý gerekir. Yazýlý sýnavda baþarýlý olan denetmen yardýmcýlarý sözlü sýnava çaðrýlýr. Sözlü sýnav notunun en az yetmiþ puan olmasý gerekir.

(2) Yeterlik sýnavý notu; yazýlý ve sözlü sýnav notlarýnýn aritmetik ortalamasýndan oluþur. Baþarýlý sayýlabilmek için yazýlý ve sözlü sýnav notunun ortalamasýnýn en az yetmiþ puan olmasý gerekir.

(3) Yeterlik Sýnav Komisyonunca, denetmen yardýmcýlarýnýn yeterlik yazýlý ve sözlü sýnav notlarýna göre baþarý sýrasý belirlenir ve sonuçlar bir tutanaða baðlanýr.

(4) Yeterlik sýnav sonuçlarý Baþkanlýkça adaylara yazýlý olarak bildirilir.

Ek sýnav hakký

MADDE 24 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayanlar veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, yeterlik sýnavýndan itibaren bir yýl içinde ikinci kez sýnav hakký verilir.

Denetmen kadrosuna atama

MADDE 25 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarý gösteren denetmen yardýmcýlarý, denetmen kadrosuna atanýrlar.

Denetmenliðe atanma hakkýný kaybetme

MADDE 26 (1) Ýkinci sýnavda da baþarý gösteremeyen veya ek sýnav hakkýný kullanmayanlar, denetmen yardýmcýsý unvanýný kaybederler ve kurumlarýnda durumlarýna uygun memur unvanlý kadrolara atanýrlar.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Denetmenlerin Yetki, Görev ve Sorumluluklarý

Ýdari baðlýlýk

MADDE 27 (1) Denetmenler il müdürüne baðlý olarak çalýþýrlar.

(2) Denetmenler, Bakanlýðýn sorumlu olduðu ürün güvenliði mevzuatý ile ilgili olarak çalýþtýrýlmak üzere, Bakanlýkça belirlenecek il veya illerde denetimle görevlendirilebilirler.

(3) Denetimler, Genel Müdürlükçe belirlenen yýllýk denetim planlarý dahilinde veya þikayet üzerine il müdürünün görevlendirmesi ile gerçekleþtirilir.

Koordinatör denetmenin görevleri

MADDE 28 (1) Denetmenlerin çalýþmalarýný düzenlemek ve koordinasyonu saðlamak üzere fiilen en az beþ yýl görev yapmýþ denetmenler arasýndan, Bakanlýkça belirlenecek bir denetmen, koordinatör denetmen olarak görevlendirilir.

(2) Koordinatör denetmen aþaðýdaki görevleri yürütür:

a) Denetmenlerin mevzuata uygun olarak çalýþmasýný saðlamak ve izlemek,

b) Ýl müdürlüðünden gelen denetim görevleri için denetmen görevlendirmek,

c) Denetmenlerce hazýrlanan raporlarý gereði yapýlmak üzere il müdürlüðüne sunmak,

ç) Denetmenlerin yetiþtirilmesine yönelik çalýþmalar yapmak,

d) Denetmenlerin verimli ve uyumlu bir þekilde çalýþmalarýný saðlamak,

e) Genel Müdürlükçe meslek içi eðitim, kurslar, seminerler ile konferanslar düzenlendiðinde bu iþlerde görevlendirilecek denetmenleri tespit etmek,

f) Yýl sonunda denetmenlerin çalýþmalarý hakkýnda rapor düzenleyip Genel Müdürlüðe sunulmak üzere il müdürlüðüne göndermek,

g) Genel Müdürlük ve il müdürlüðünce verilecek benzeri iþleri yapmak.

Kimlik belgesi

MADDE 29 (1) Denetmenlere þekli ve içeriði, Baþkanlýkça belirlenen kimlik belgesi verilir. Görevlerinden ayrýlan denetmenler, kimlik belgelerini iade etmek zorundadýr. Ýade edilen kimlik belgeleri iptal edilmek üzere Baþkanlýða gönderilir.

Denetmenlerin yetki ve görevleri

MADDE 30 (1) Denetmenlerin yetki ve görevleri þunlardýr:

a) Bakanlýðýn sorumluluðunda bulunan ürün güvenliði mevzuatý hükümlerine uygun olarak Bakanlýkça belirlenen il veya illerde denetim görevini yapmak, gerekli tutanak ve raporlarý hazýrlayarak ilgili yerlere sunmak, her denetim iþlemi için denetim sürecinin baþýndan sonuna kadar gerekli bilgi ve belgeleri düzenli bir þekilde hazýrlayarak il müdürlüðüne teslim etmek,

b) Kanunda belirtilen ceza ve önlemler hariç olmak üzere, denetim faaliyeti sýrasýnda, ilgililerin cezai sorumluluðunu gerektiren eylemleri saptadýðýnda, durumu ilgili makamlara iletilmek üzere il müdürlüðüne bildirmek,

c) Görev alanýna giren konularda ve ilgili mevzuatýn uygulanmasýnda ortaya çýkan ihtiyaçlar çerçevesinde görüþ ve öneri geliþtirmek ve bunlarý il müdürlüðüne sunmak,

ç) Yürüttüðü denetim görevi için gerekli gördüðü dosya ve belgeleri, denetim yaptýðý kuruluþ ve kiþilerden istemek, bunlarý incelemek, bunlarýn yetkili merciler tarafýndan onaylanmýþ örneklerini almak, fabrika, maðaza, dükkân, ticarethane, pazar yeri, depo ve ambar gibi yerler ile denetime konu olan diðer yerlerde inceleme ve sayým yapmak, görüntülemek, araþtýrmak, bunlarý mühürlemek, bu konularda yetkili ve ilgililerden her türlü yardým ve bilgi talep etmek,

d) Test ve muayeneye tabi tutulacak ürünlerden numune almak,

e) Denetim faaliyetinin engellenmesi durumunda, kolluk kuvvetlerinden yardým istemek ve onlarýn nezaretinde denetim yapmak,

f) Bakanlýðýn görev ve sorumluluk alanýnda bulunan konularla ilgili, mevzuat ve Bakanlýðýn talimatlarý doðrultusunda iþlemleri yürütmek,

g) Denetmen yardýmcýlarýnýn meslekte yetiþmelerine yardýmcý olmak,

ð) Ýl müdürü ile koordinatör denetmenin vereceði benzeri diðer iþleri yapmak.

Denetmenlerin sorumluluklarý

MADDE 31 (1) Denetmenlerin sorumluluklarý þunlardýr:

a) Bakanlýk tarafýndan verilen denetmen kimliðini denetlenen kiþilere ibraz etmek,

b) Ýlgili mevzuat gereðince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanýnda yerine getirmek, resmi ve özel iliþkilerinde firma yetkililerine veya diðer personele nezaket kurallarýna uygun olarak davranmak,

c) Denetlediði kuruluþlarýn yönetim ve yürütme iþlerine karýþmamak,

ç) Tutanak ya da raporla tespit edilen ve sonuçlandýrýlmamýþ hususlarý takip etmek ve sonuçlandýrmak.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hizmet içi eðitim

MADDE 32 (1) Denetmenler, Genel Müdürlükçe uygun görülecek zamanlarda hizmet içi eðitim programlarýna alýnýrlar.

(2) Denetmenlerin hizmet içi eðitimleri Bakanlýk Eðitim Dairesi Baþkanlýðý veya Genel Müdürlük koordinasyonunda gerçekleþtirilir.

Resen denetim ve kontrol yetkisi

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Yeterli sayýda denetmen istihdam edilinceye kadar 18 inci maddenin dördüncü fýkrasýndaki resen denetim ve kontrol yetkisi, mesleki temel eðitimi baþarý ile tamamlayan denetmen yardýmcýlarýna Bakanlýkça doðrudan verilebilir.

Koordinatör denetmenin bulunmadýðý iller

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) 28 inci maddenin birinci fýkrasýndaki þartlarý haiz bir denetmenin bulunmadýðý hallerde il müdürü tarafýndan bu görev yerine getirilir.

Yürürlük

MADDE 33 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakaný yürütür.

 

 

 

 

Sosyal medyada paylaþýn


Facebookta Paylaþ | Tweetle

Copyright © Uðurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc