Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, Singapurlu Firmalarin CEO’lari Ile Bir Araya Geldi

Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, Singapurlu Firmalarin CEO’lari Ile Bir Araya Geldi


Ekonomi Bakanı Sn. Zafer Çağlayan, Türkiye’de (gelecek 10 yılda) sadece enerji ve ulaştırma alanlarında 240 Milyar Dolar civarında yatırım yapılacağını belirterek, Singapurlu firmaları Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti. Bakan Çağlayan, Singapur ziyareti kapsamında ülkedeki firmaların üst yöneticileri (CEO) ile bir araya geldi. Bakan Çağlayan, iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin giderek arttığını söyledi.

 
Eski bir sanayici olarak iş dünyasını iyi anladığını ifade eden Çağlayan, ”Zaten sektörün içinden gelmem, bilhassa sizlerin içinden gelmiş biri olmam, hangi konuları sizlerle beraber birlikte görüşmemiz gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
 
Singapur’un 15 yıl aradan sonra iki büyükelçilikten birini Türkiye’de açacağını dile getiren Çağlayan, bunun Singapur’un Türkiye’ye verdiği önemin çok net bir göstergesi olduğunu kaydetti.
 
Bir diğer önemli gördükleri gelişmenin de Singapurlu bir firmanın Mayıs ayında İstanbul’da ofis açması olduğunu belirten Çağlayan, ”Bu ofiste iki ülke arasındaki girişimciliğin birlikte değerlendirilmesi anlamında iki ülkenin birbirine göstermiş olduğu yakın ilişkinin önemli bir kanıtı” değerlendirmesinde bulundu. 
   
Bakan Çağlayan, Singapur’daki Türk ticaret müşavir sayısını da ikiye çıkartacaklarını ifade etti.
 
-”Singapur’un başarısı övgüye değer”-
 
Singapur ekonomisinin elde ettiği başarıyı ”övgüye değer” olarak nitelendiren Çağlayan, ”Bilgi ve teknolojinin, yenilikçiliğin öne çıktığı ve tüm dünya ile rekabetin en iyi şekilde yaşandığı Singapur ekonomisini takdir ediyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye’nin 2002 yılına kadar siyasi istikrarın olmadığı bir ülke durumunda bulunduğunu belirten Çağlayan, söz konusu döneme kadar ulusal ve uluslararası yatırımcıların kafalarının karışık olduğunu söyledi.
 
Bakan Çağlayan, 2002 seçimlerinin ardından 3 kez oylarını artırarak iktidara geldiklerini dile getirerek, bunun Türkiye’de çok sık rastlanan bir durum olmadığına dikkati çekti.
 
İktidara geldikten sonra en önemli reformları ekonomi alanında gerçekleştirdiklerini anlatan Çağlayan, 9 yıl önce Türkiye’nin toplam milli gelirinin 230 milyar dolar olduğunu, 2011 yılında bu rakamın 772 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
 
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin ihracatının aynı dönemde 36 milyar dolardan 135 milyar dolara çıktığını kaydederek, ihracatın kalitesinde de değişim olduğunu ifade etti.
 
-Teşvik paketini anlattı-
 
Singapurlu iş adamlarına yeni teşvik paketi hakkında da bilgi veren Çağlayan, iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti.
 
Bakan Çağlayan, Singapurlu firmaların gerek Türkiye’de gerekse Türk firmaları ile üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımların son derece önemli olduğunu dile getirdi.
 
Uluslararası sermayenin siyasi ve ekonomik istikrar nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiğini anlatan Çağlayan, ”Avrupa’da Amerika’da yüzlerce banka batarken, Türkiye bankacılık sistemine hiçbir şekilde müdahale etmedi. Çünkü sistem buna ihtiyaç duymadı” dedi. 
 
Türkiye’ye 2003-2011 dönemlerini kapsayan 8 yılda yapılan doğrudan yatırım tutarının 115 milyar dolara ulaştığını belirten Çağlayan, Cumhuriyetin ilanından sonraki 80 yılda bu rakamın yalnızca 15 milyar dolar civarında gerçekleştiğine dikkati çekti. 
 
Bakan Çağlayan, küresel krize rağmen geçen yıl gelen doğrudan sermaye tutarının ise 15,9 milyar dolar olduğunu kaydederek, ”Yani bir yılda gelen 80 yılda gelenden daha fazla” diye konuştu.
 
-Yatırım daveti-
 
Türkiye’nin yatırımcılar açısından coğrafi önemine de değinen Çağlayan, Türkiye’nin etrafındaki 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke bulunduğunu ve söz konusu alanda 1,5 milyar civarında insan yaşadığını söyledi. 
 
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin nüfusunun genç olmasının da yabancıların Türkiye’ye ilgisinin artmasında etkili olduğunu ifade ederek, ”29 yaş ortalamasına sahip olan Türkiye, 45 yaş ortalamasına gelmiş Avrupa için adeta bir temiz hava sahasıdır, bir akciğerdir” dedi. 
 
İhracatı ve kişi başına milli geliri gelecek 10 yılda en az 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Çağlayan, 2002′den bu yana her yıl nüfusun 1 milyon kişi artmasına rağmen kişi başına milli geliri 2 bin 500 dolardan 10 bin 444 dolara çıkardıklarını belirtti.
 
Gelecek 10 yılda Türkiye’ye sadece enerji alanında, 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını ve aynı dönemde yüksek hızlı tren kapasitesini 10 bin kilometre ilave yol yaparak artıracaklarını anlatan Çağlayan, ”Ulaştırma alanında 110 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştireceğiz. Sadece ulaştırma ve enerji alanında Türkiye, 240 milyar dolara yakın yatırım yapılacak olan bir ülkedir. Dolayısıyla ülkemize olan bu yatırımlarda sizlerin de olmasını arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.
 
kaynak: Ülke masalları dergi

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc