ÜRÜN GÜVENLIGI IÇIN YENI STANDARTLAR BELIRLEDIK

ÜRÜN GÜVENLIGI IÇIN YENI STANDARTLAR BELIRLEDIK


ÜRÜN GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ STANDARTLAR BELİRLEDİK”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ürün güvenliği kapsamında, çocuk giysileri, tekerlekli bebek arabaları, yürüteçler, beşikler, karyolalar gibi çocuk bakım ürünleri ile kırtasiye ürünlerinde boğulma, yaralanma, alevlenme risklerine karşı standartlar belirlediklerini bildirdi.

Bakan Yazıcı, ürün güvenliği kapsamında 3 yaşa kadar olan çocuk giysilerinin boyun bölgesinde, kapüşonlarında hiç bir şekilde bağcık bulunmayacağını kaydetti.

Yazıcı, bakanlığı bünyesindeki Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ''Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ'' çalışmalarını tamamladıklarını, bunun birkaç gün

içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını belirtti.

Bakan Yazıcı, söz konusu tebliğ ile özellikle, bebek bakımında ve çocuklar tarafından kullanılan ürünlerin taşıması muhtemel risklerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yürüteç, tekerlekli bebek arabaları, beşikler, çocuk karyolaları gibi çocuk bakım ürünleri ile çocuk giysileri ve kırtasiye ürünlerinde boğulma, yaralanma, alevlenme risklerine karşı standartlar belirlediklerini ifade eden Yazıcı, bunun yanı sıra bu tür ürünlerde ağır metallerin kullanımı ile ilgili ciddi yasaklamalar getirdiklerini söyledi.

-''Riskleri ortadan kaldıracağız''-

Tebliğin konusunu oluşturan çocuk bakım ürünleri, çocuk giysileri, kırtasiye ürünlerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal olmak üzere birçok riski içerebildiğine dikkati çeken Yazıcı, bu risklerin ortadan kaldırılması ve ürünlerin güvenli olarak piyasaya arz edilmeleri için yürürlükteki

mevzuatlar ve uyumlaştırılmış TSE standartlarının tarandığını anlattı.

Yazıcı, bu tebliğ ile tüketicilerin güvensiz ürünlerden korunmasının yanı sıra standartlara uygun üretim ve ithalat yapan firmaların korunmasının ve piyasada haksız rekabetin önlenmesinin de sağlanacağını vurguladı.

-''Paslanmaya karşı malzemeler kullanılacak''-

Tebliğe göre yürüteç, tekerlekli bebek arabaları, beşikler ve çocuk karyolaları gibi çocuk bakım ürünlerinde keskin ve sivri köşelerin olmayacağını, 3 yaşından küçük çocukların yutabileceği

parçaların bulunmayacağını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Yürüteç ve bebek arabalarında mutlaka fren tertibatı bulunacak. Metal malzemelerde korozyona karşı dayanıklı malzemeler kullanılacak, paslanmaya karşı malzemeler kullanılacak. Çocuğun parmağını, kolunu, bacağını sıkıştırabileceği açık borular, delikler, çıkıntılar bulunmayacak. Bunların kolay tutuşmayan, alevlenmeyen malzemelerden yapılması gerekecek. Kimyasal risk dediğimiz ağır metaller, limitler dahilinde kullanılacak. Kansere neden olabilecek ağır metallerin kullanımına da kısıtlama getirilecek.''

-''Kolay alev alabilecek malzemelere yasaklamalar getirdik''-

Çocuk giysilerinde özellikle uzun kordon ve bağcıkların neden olabileceği boğulmalar ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kazaları önleyebilmek için de gerekli standartları belirlediklerini kaydeden Yazıcı, bunların da çocuk kıyafetlerinde kolay alev alabilecek malzemelerin kullanımına da yasaklamalar getirdiklerini bildirdi.

Yazıcı, 3 yaşa kadar olan çocuk giysilerinin boyun bölgesinde, kapüşonlarında hiç bir şekilde bağcık ve elastik kordonun bulunmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

''

''3-14 yaş arasındaki çocuk giysilerinde de kol, paça ve bel bölgesinde bu kordon ve bağcıkların belli uzunlukta olması gerekecek. Örneğin çocuk kayarken kaydırağa takılıyor veya otobüse binerken otomatik kapıya takılıyor ve düşüp yaralanabiliyor. Bu nedenle 3-14 yaş arası çocuk giysilerinde boyun bölgesindeki bağcıklar 75 milimetreden uzun olmayacak, bel, paça, kol bölgesinde de 140 milimetreyi geçemeyecek. Ayrıca bu giysilerin kolay tutuşur olmaması gerekiyor.

Özellike çocukların giydiği kostümlerde, parti kıyafetlerinde kullanılan tül ve pelerin gibi kumaşların kolay alev almayan kumaşlardan yapılması gerekecek.''

-''Kırtasiye malzemelerinde ağır metallere limit getirdik''-

Çocuklar tarafından kullanılan kırtasiye ürünleriyle ilgili olarak daha önce azo boyar maddeler ve fitalatlarla ilgili kısıtlamalar getirildiğini anımsatan Yazıcı, bu tebliğde de kırtasiye ürünlerinde kullanılması muhtemel ağır metallerin belli limitlerin üzerinde kullanımına sınırlama getirdiklerini, boğulma, yaralanma gibi kazalara karşı koruyucu standartlar belirlediklerini söyledi.

Yazıcı, son 1 yılda yaptıkları düzenlemeler sayesinde kırtasiye alanının oldukça iyi seviyeye geldiğini, bugün kırtasiye ürünlerinin yüzde 70'inin standartlara uygun olduğunu belirtti.

-Plastik dekoratif meyveler, meyve suyu görünümlü sabun….-

Bakan Yazıcı, plastik dekoratif meyveler, meyve suyu görünümlü sabun ve şampuanlar, mıknatıslı buzdolabı süsleri gibi ürünlerin de çocuklar tarafından gıda zannedilebildiğini belirterek, ''Bu ürünlerin çocuklara zarar vermemesi için de gerekli düzenlemeleri yaptık. Örneğin meyve görünümlü sabunlar var. Bu tür ürünlerin zehirlenmeye yol açabilecek bir maddeden yapılması yasaklanacak'' dedi.

Yazıcı, tüketici ürünleriyle ilgili ortak bir mevzuat oluşturduklarını, AB'deki uygulamaları örnek alarak standartlar geliştirdiklerini anlattı .

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc