Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları – Kapsamlı Rehber!

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları – Kapsamlı Rehber!


 

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları – Temel Başlıklar

Pek çok havayolu şirketinin evcil hayvanını da uçağa almak isteyen yolculardan talep ettiği 4 adımlı bir prosedür zinciri var. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

  1. Rezervasyon yapma süreci
  2. Evcil hayvanınız ile alakalı sağlık raporu ve kimlik
  3. Evcil hayvanınızın türü ve büyüklüğüne bağlı olarak seçilecek olan kafes
  4. Havayolundan hava yoluna değişebilecek ek ücret ve tarifeler

Evcil Hayvanınızı Uçurmak İçin Rezervasyon Almanız Gerekir

Eğer uçuşunuza evcil hayvanınızı da almak istiyorsanız mutlaka uçuştan önce havayolu firmasını durumdan haberdar etmeniz gerekir. Check-in’den önce konu hakkında haber vermediğiniz takdirde ücret ödemeye hazır olsanız bile evcil hayvanınız uçağa kabul edilmeyebilir.

uçakta evcil hayvan

O halde yapmanız gereken şey belirli bir süre önce mutlaka müşteri hizmetlerini aramanız ve evcil hayvanınız hakkında ekibe bilgi vermeniz. Unutmayın, her bir uçak için evcil hayvan kotasının belirli bir sınırı var. Bu yüzden ne kadar erken ararsanız küçük dostunuz için uçakta yer bulmanız daha kolay olacaktır.

Genellikle hava yolları tarafından tavsiye edilen şey, en az 72 saat önce müşteri hizmetlerini arayıp randevunuzu tamamlamaktır. Siz de buna göre hareket edebilirsiniz.

Evcil Hayvanınızı Uçağa Alabilirsiniz Fakat Sadece Bu Belgelerle!

Evcil hayvanınızı uçağa alabilmeniz için mutlaka belirli belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Aynı uçak içerisinde çok sayıda evcil hayvan bir arada bulunabildiğinden dolayı hava yolu diğer hayvanların sağlığını tehdit edebilecek hastalıkları barındıran evcil hayvanları uçağa almayı reddetmektedir.

Genel bir sağlık tedbiri olarak belirlenen bu kural, evcil hayvanınızla ilgili resmi bir sağlık kurumundan rapor almanızı gerektiriyor. Bunun için spesifik olarak belirtilen bir kurum yok. Özel veterinerlerden aldığınız sağlık raporları da şirketler tarafından kabule diliyor. Ayrıca, sağlık raporu tek başına yeterli değil. Evcil hayvanınızın tüm aşıları olduğunu gösteren bir aşı kartı ile sağlık raporunu hava yollarına teslim etmeniz gerekecektir.

Uçuşta Evcil Hayvan Taşımak İçin Kafes Kuralları Nelerdir?

uçakta hayvan taşımak kafes kuralları

Evcil hayvanınız için edineceğiniz kafesin mümkün olduğunca fazla ”kafese” benzemesi gerekiyor. Süsten kaçınan, basit bir kafesi tercih edin.

Kutu / Kafes Ağırlığı

Evcil hayvanınızın kafesi ile birlikte belirli bir ağırlığın üzerinde olduğu durumlarda evcil hayvanınız kargo bölümüne alınabilir. Hassas ya da yavru olan evcil hayvanlar için kargo bölümünde bulunmak pek iyi bir fikir olmayabiliyor. Genellikle evcil hayvanınız çok ağır değilse bile, çok ağır olacak bir kafes tercih ettiğinizde seçiminiz küçük dostunuzu kargo bölümüne göndermenize sebep olabilir. Bu yüzden kafes ağırlığına ekstra özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Kafesler için belirlenen azami ağırlık genellikle 8 kilogram olmaktadır. Fakat yine de güncel ve söz konusu havayolu şirketi için özel olarak belirlenen oranları öğrenmek için çağrı merkezi ile iletişime geçin.

Kutu / Kafes Boyutu

Unutmayın, ağırlık kadar kutu ya da kafes boyutu da oldukça önemli. Seyahat ettiğiniz havayolu şirketini arayın ve onların prosedürlerince belirlenen boyutlar hakkında bilgi alın. Hazırladığınız kafes ya da kutunun bu boyutlarla uyumlu olduğundan emin olmanız gerekiyor. Genellikle belirlenen azami boyut 32*32*50 olmaktadır.

Havaalanında Xray Problemi

Evcil hayvanınızın hassas olduğunu mu düşünüyorsunuz? Çoğu zaman xray cihazı onların çeşitli sağlık problemi yaşamasına sebep olabiliyor. Eğer evcil hayvanınızın xray cihazından geçmesini istemiyorsanız uçakta evcil hayvan taşıma kuralları dahilinde bu konuda havaalanı personeli ile görüşebilir ve onlardan destek talep edebilirsiniz.

Uçuşlarda Hamile ya da Yavru Hayvanlar

Bazı havayolu şirketlerinin hamile ya da 10 haftadan küçük olan evcil hayvanlarla ilgili özel bir kuralı bulunmaktadır. Bu hayvanların uçuşta yaşamsal bir zarar görecekleri ile ilgili endişeler, onların uçuşlara alınmasını engellemektedir. Bu yüzden eğer evcil hayvanınızın yaşı ya da biyolojik durumu uçuşa müsait değilse, alternatif bir yol arayabilirsiniz.

Aynı Uçakta Kabul Edilmeyen Hayvan Türleri

Uçakta evcil hayvan taşıma kuralları çerçevesinde, bazı havayolu şirketleri birbiri ile doğası gereği problem yaşayabilecek hayvan türlerini aynı uçuşa kabul etmemektedir. Genellikle kediler, köpekler ve kuşları kapsayan bu kural havayolu şirketi tarafından genişletilebilir. Dolayısıyla havayolu şirketinin çağrı merkezine ne kadar erken bağlanırsanız ilk izni daha erken alabilir ve kuralı lehinize çevirebilirsiniz.

Kabinde Hangi Hayvanlar Taşınabilir?

Uçakta evcil hayvan taşıma kuralları dahilinde, hangi hayvanlar kabinlerde taşınabilir ve bu taşıma süreci ile ilgili ek kurallar nelerdir? Birlikte göz atalım.

  1. Kabinde taşınabilecek hayvanlar için belirlenmiş boyut ve ağırlık kuralları farklılık gösterebiliyor. Evcil hayvanların koltuk altındaki boşluğa sığabilecek bir kafeste olmaları son derece önemli. Kabinde hayvan taşımak ile ilgili aşağıdaki kuralları incelemek isteyebilirsiniz:
  2. Taşımak istediğiniz hayvana alerjisi olan bir yolcu başvuruda bulunduğunda, ilk rezervasyonu yapan yolcunun isteği doğrultusunda hareket edilir.
  3. Eğer evcil hayvanlardan biri bir yardım köpeği ise, bir başka değişle eğer evcil hayvanlardan biri engelli bir bireyin destekçisi olarak seyahat ediyor ise bu hayvan öncelikli olacaktır. Özellikle ABD’ye gerçekleştirilen uluslararası seyahatlerde bu kural sıkı şekilde uygulanır, çünkü ABD Taşıma Kuralları bu detayı spesifik olarak belirtir.
  4. Evcil hayvanınız kabine sizinle birlikte geliyorsa seçebileceğiniz yolcu koltukları sınırlandırılabilir. Bu tür bir durumda acil çıkış kapısının yanında bulunan koltuklar ya da bebek arabası aparatı bulunan koltuklar size sunulmaz.
  5. Bazı havayolu firmaları papağan ve güvercinlerin yalnızca kabin içerisinde uçak koltuk üstü bagaj alanlarında tutularak seyahat edebileceğini belirtmektedir. Kuş türlerinin taşınmasında özellikle kuş gribi rahatsızlığından dolayı kimi zaman kısıtlamalar yaşanabilmektedir. Güncel bilgileri edinmeyi unutmayın.

Uluslararası Uçuşlarda Evcil Hayvan Taşımak

Ulusal ve uluslararası uçuşlarda evcil hayvanlarla ilgili prosedürler değişiklik gösterebiliyor. Dahası, bazı ülkeler yurt dışından gelen evcil hayvanlar için ekstra güvenlik önlemleri talep edebiliyorlar. Bu yüzden havayolu şirketinizle bu konuda ekstra bir görüşme yapmanız gerekebilir.

uçakta evcil hayvan taşıma kuralları uluslararası kurallar

  1. Genel olarak Avrupa ülkelerinin uçakta evcil hayvan prosedürleri hakkında ekstra titiz davrandıklarını söylemek zorundayız. Orta Doğu’daki ülkeler ve Rusya’da ise kendinizi bu konuda biraz daha rahat hissedebilirsiniz. Genel olarak talep edilen belge ve süreçler ise aşağıdaki gibi olmaktadır:
  2. Kuduz titre testi mutlaka talep edilir. Özellikle Avrupa Birliğindeki hiçbir ülkeye bu test olmadan giriş yapamıyorsunuz. Bu ülkeler için testin geçerlilik süresi de çok önemli. Dolayısıyla test mutlaka son üç ay içerisinde yapılmış olmalı.
  3. Evcil hayvanınız Avrupa Birliği’ne ettiği seyahatlerde Avrupa Birliği Pet Sağlık Formu sahibi olmalıdır. Bulunduğunuz kentin gümrük müdürlüğüne gidebilir ve bu form ve form için gerekli olan kontrolleri sağlayabilirsiniz.
  4. Uçağa alınsanız bile uçuştan sonra ülkeye alınmama riskinizin olduğunu unutmayın. Bu riskten tamamen kurtulmak için mutlaka gittiğiniz ülkenin kurallarını detaylı şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için büyükelçilik birimi ile kısa bir görüşme gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Hayvanların Uçak Seyahatinden Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  1. Özellikle kargo bölümünde seyahat edecek olan evcil hayvanları pek keyifli olmayan bir deneyim bekliyor. Bu yüzden uçuştan bir süre önce dikkat edilecek şeylere mutlaka göz atın. Savaronna ekibi sizin için bunların büyük bir kısmını derledi.
  2. Köpekler ve kedilerin uçak seyahatinden önce mutlaka hafif beslenmeleri gerekiyor. Aksi takdirde kusma gibi durumlar söz konusu olabiliyor.
  3. Veterinerinize danıştıktan sonra uçak seyahati için bir sakinleştirici kullanmayı düşünebilirsiniz. Köpek ya da kedinize enjekte edilecek bir sakinleştirici, onun için uçuşun daha kolay geçmesine sebep olabilir. Genel olarak bu yöntemi veterinerler pek tasvip etmiyor. Yine de eğer evcil hayvanının aşağıda çok zorluk çekeceğini düşünüyorsanız, bu iyi bir fikir olabilir.
  4. Köpeğiniz ya da kedinizin mutlaka bir tasması olmalı. Mümkünse bu tasma üzerinde ismi, sahibinin adı ve sahibinin telefon numarası bulunsun.
  5. Evcil hayvanınızı koyduğunuz kafes üzerinde ”Live Animal” olarak da geçen ”Canlı Hayvan” ibaresi bulunmalı. Bu özellikle bu kafeslerin taşınması ve yerleştirilmesinde görevlilerin daha dikkatli olmasını sağlayacak.
  6. Seyahatten önce mümkünse evcil hayvanlarınızla biraz oynayın, onları dışarıda gezdirin ve bir şekilde enerjilerini atmalarını sağlayın. Bu, daha iyi bir yolculuk geçirilmesini sağlayacak.
  7. Seyahatten hemen önce evcil hayvanlarınızı beslememeyi tercih edin.

 

Kaynak: https://www.savaronna.com/havadanbilgiler/ucakta-evcil-hayvan-tasima-kurallari/

 

 

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc