T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-96603261-120.01.02.06-00098985172
Konu: PTT-Transit Süresi
25.07.2024 / 98985172
DAĞITIM YERLERİNE
Posta gönderileri trafiğinde yaşanan artış, araç doluluk oranlarının yükselmesi, hava ve yol koşullarındaki gecikmeler gibi nedenlerle, gerek İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü tarafından gümrükleme merkezlerine gerekse bu merkezlerden İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğüne transit beyannamesi kapsamında taşınan eşya için belirlenen transit süre sınırının yetersiz kalabildiği, çoğu durumda bu sürelerin aşıldığı ve varış gümrük idarelerinde, süre aşımından kaynaklı olarak farklı yaptırımlara maruz kalınabildiği hususları Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. tarafından Bakanlığımıza iletilmiştir.
Bilindiği üzere, Gümrük Genel Tebliği (Seri No:4) (Transit İşlemleri)'nin "Transit süresi" başlıklı 25 inci maddesi;
"(1) Hareket gümrük idaresi, eşyanın varış gümrük idaresine sunulması için gereken süre sınırını, ilgili mevzuat, hareket ve varış gümrük idareleri arasındaki uzaklık, hava koşulları, resmî tatil günleri, kullanılan taşıma aracı, güzergâh, aracın birden fazla yerde yükleme ve boşaltma yapması ve rejim hak sahibi tarafından sağlanan diğer bilgileri dikkate alarak belirler.
(2) Ortak transit rejimi kapsamında süre sınırı, ilgili ülkedeki varış gümrük idaresinin uzaklığı da dikkate alınarak mücbir sebepler haricinde beş günden az olmamak kaydıyla Ek-13'te yer alan tablodan yararlanılarak belirlenir. Çok modlu taşımacılıkta süre sınırı, taşıma modları arasındaki geçiş süreleri de dikkate alınarak, Ek-13'te yer alan tablodaki azami sürelere on beş günü aşmayacak şekilde ilave süre eklenerek belirlenebilir(Son cümle, 18.06.2020 tarih ve 31159 sayılı R.G. Seri No 9 Tebliğ ile eklenmiştir).
(3) Ulusal transit rejimi kapsamında, hareket gümrük idaresi tarafından işlemleri tamamlanarak varış veya çıkış gümrük idaresine sevk edilecek taşıta, mevsim ve yol şartlarına göre en uzun mesafe için;
a) Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında azami 120,
b) Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında azami 168,
saate kadar, sürenin bitim saati normal mesai saatleri içinde olacak şekilde transit süresi belirlenir.
(4) Transit süresi, hareket gümrük idaresindeki işlemlerin bitirilerek aracın sevk edildiği saatten itibaren başlatılır ve ulusal transit işlemlerinde sürenin bitim tarihi ve saati TRB'nin D kutusunda ve sistem üzerinde saat, gün, ay ve yıl olarak belirtilir. Ortak transit rejiminde sürenin bitim tarihi gün, ay ve yıl olarak belirtilir, ayrıca saat belirtilmez. Hareket gümrük idaresince belirlenen süre sınırı, taşıtın sevkinden sonra değiştirilemez.
(5) Transit süresi, süre sınırı olarak belirtilen takvim gününde, varsa öngörülen saatte, aksi halde mesai saati bitiminde sona erer.
(6) Üçüncü fıkrada belirtilen süreler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı[25] tarafından düzenlenen Özel İzin Belgesi veya Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ile taşınan eşya için anılan belgelerde belirtilen taşıma sürelerini geçmeyecek şekilde ilgili gümrük idaresi tarafından artırılabilir.
(7) Bir araçta birden fazla varış gümrük idaresine sevk edilecek transit beyanı bulunması halinde her hareket gümrük idaresinde transit süresi verilirken aracın başka gümrük idaresine uğrayıp uğramayacağı göz önünde bulundurulur.
(8) Ulusal transit rejiminde, kaçakçılık yapılacağına dair ihbar, istihbarat, kuvvetli şüphe bulunması, gerek taşınan eşya gerekse taşıyıcı hakkında gümrük idarelerinde risk verilerinin mevcut olması veya araca ATS cihazı takılması durumunda mümkün olan en kısa transit süresi verilir."
Hükmünü amirdir.
Bu çerçevede, posta gönderileri ile sınırlı olmak üzere, İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü hareketli ve varışlı transit beyannameleri için anılan Tebliğin 25 inci maddesine göre belirlenecek transit süre sınırının üst limitlerden belirlenmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür
Dağıtım: Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri