Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğ ile Çin menşeli endüstriyel bıçak ve kesici aksam ithalatına yönelik mevcut damping önlemleri için nihai gözden geçirme soruşturması (NGGS) başlatıldı.
Soruşturma, 8208.30.00.00.00 GTİP altında sınıflandırılan ve gıda öğütücüleri, karıştırıcılar ile meyve-sebze preslerinde kullanılan bıçak ve kesici ağızları kapsıyor.
Mevcut durumda söz konusu ürünler için uygulanan 20,85 ABD doları/kg seviyesindeki dampinge karşı verginin, önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edip etmeyeceğinin tespiti amacıyla yeniden değerlendirileceği bildirildi.
Soruşturmanın, yerli üretici Afs Bıçak ve Kalıp San. Dış Tic. Ltd. Şti.’nin başvurusu üzerine başlatıldığı ve başvurunun yerli üretim dalını temsil niteliği taşıdığı ifade edildi.
Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmede, mevcut önlemlerin kaldırılması halinde dampingin ve yerli üretici üzerindeki zararın yeniden ortaya çıkabileceğine yönelik yeterli bulgu bulunduğu vurgulandı.
Bu kapsamda, ithalatçılar, ihracatçılar ve ilgili tüm tarafların soruşturma sürecine dahil olabileceği, 37 gün içinde görüş ve bilgi sunmaları gerektiği belirtildi.
Ayrıca, soruşturma sonuçlanıncaya kadar mevcut damping önlemlerinin yürürlükte kalmaya devam edeceği açıklandı.
Kararın, hem ithalat maliyetleri hem de yerli üreticinin korunması açısından sektörde önemli etkiler doğurması bekleniyor.