Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kara Yoluyla Yapılan Transit Taşımacılık Konusunda Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 1582)

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kara Yoluyla Yapılan Transit Taşımacılık Konusunda Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 1582)


Karar Sayısı: 1582

19 Temmuz 2017 tarihinde Bakü’de imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kara Yoluyla Yapılan Transit Taşımacılık Konusunda Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi Kurulmasına İlişkin Anlaşma”nın onaylanmasına, 244 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.

18 Eylül 2019

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ
İLE
AZERBAYCAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ
ARASINDA
KARA YOLUYLA YAPILAN TRANSİT TAŞIMACILIK KONUSUNDA
ELEKTRONİK ÖN BİLGİ DEĞİŞİMİ SİSTEMİ KURULMASINA İLİŞKİN
ANLAŞMA

Bundan sonra “Taraflar” olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti;

Karşılıklı ticareti ve taşımacılığı kolaylaştırmak amacıyla etkili transit işlemlerinin taşıdığı önemi dikkate alarak;

Tarafların devletlerinin toprakları arasında ya da toprakları üzerinde dolaşımda bulunan eşya ve taşıtlarla ilgili olarak, gümrüklerde gerçekleştirilen risk analizinin etkinliğini artırmaya ihtiyaç olduğunu kabul ederek;

İpek Yolu’nda gerekli altyapının ve etkin sınır geçiş işlemlerinin tesis edilmesinin taşıdığı önemi tekrar vurgulayarak;

Kara yolu taşımacılığıyla gerçekleştirilen ticaret hacmindeki artışı destekleyerek;

Tarafların, etkili transit taşımacılığı işlemlerini iyileştirmeye yönelik işbirliğini teşvik etme niyetine vurgu yaparak;

Tarafların kabul ettiği Birleşmiş Milletler ve Dünya Gümrük Örgütümün norm, standart ve tavsiyelerinden, Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti ulusal mevzuatlarından ve elektronik ön bilgi değişiminin en iyi uluslararası uygulamalarından istifade ederek;
Aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

AMAÇ

Bu Anlaşmanın amacı, elektronik ön bilgi değişimi yoluyla, devletlerin sınır geçiş noktalarındaki bekleme sürelerini ve tıkanmaları azaltmaktır.

MADDE 2

KAPSAM

Bu Anlaşma, Tarafların devletlerinin toprakları arasında ya da toprakları üzerinden kara yoluyla gerçekleştirilen tüm transit taşıma işlemlerinde geçerlidir.

MADDE 3

ELEKTRONİK ÖN BİLGİ DEĞİŞİMİ SİSTEMİ

Taraflar, eşya ve taşıtların kara yoluyla dolaşımının kolaylaştırılmasını sağlayan bir Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi tesis edeceklerdir.

MADDE 4

YETKİLİ MAKAMLAR

1- Tarafların, bu Anlaşmanın uygulanmasından sorumlu yetkili makamları:

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı; Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti adına: Devlet Gümrük Komitesidir.

2- Taraflar, yetkili makamların değişmesi halinde birbirlerini diplomatik yollarla derhal bu değişiklikten haberdar eder.

MADDE 5

ELEKTRONİK ÖN BİLGİ DEĞİŞİMİNİN YÜRÜTÜLMESİ

1- Taraflar, Tarafların yetkili makamları arasında Elektronik Ön Bilgi Değişimine ilişkin Teknik Şartlara göre kurulan elektronik sistem yoluyla, eşya ve taşıtlara ilişkin ön bilgileri birbiriyle paylaşır.

2- Elektronik ön bilgi değişimi yöntemlerini, Taraflar, ulusal mevzuatlarına uygun şekilde belirleyip uygular.

3- Elektronik ön bilgi değişimi, aşağıdaki koşullara göre yürütülür:

a) Transit işleminin nihai varış noktasının, Tarafların devletlerinin topraklarından biri olması halinde, elektronik ön bilgi değişimi, Tarafların devletlerinin topraklarından çıkış yapıldığında gerçekleştirilir.

b) Taşıtların. Dilucu-Sederek Sınır Geçiş Noktasını kullanması halinde, elektronik ön bilgi değişimi, gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir.

c) Ticaret erbabının, transit işlemlerinde Tarafların devletlerinin topraklarını kullanacaklarını gönüllü olarak bildiınıeleri halinde, elektronik ön bilgi değişimi. Tarafların devletlerinin topraklarından çıkışta gerçekleşir.

4- Ön bilgi sunan ticaret erbabı, yapılan risk analizinden elde edilen sonuçlara bağlı olarak, aşağıdaki ayrıcalıkları elde eder:

a) Yol ya da varış gümrük idarelerinde daha az fiziksel kontrole tabi tutulma;

b) Yol ya da varış gümrük idarelerinde basitleştirilmiş gümrük işlemlerinden yararlanma.

MADDE 6

BİLGİLERİN KULLANIMI

Taraflar, işbu Anlaşma çerçevesinde elde edilen elektronik ön bilgilerin, transit işlemlerinin kolaylaştırılmasında ve hızlandırılmasında kullanılmasını sağlar.

MADDE 7

BİLGİLERİN KORUNMASI

Tarafların, Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi çerçevesinde elde ettiği bilgiler, münhasıran gümrükle ilgili işlemlerde kullanılır ve bilgiyi temin eden Tarafın yazılı rızası olmadan üçüncü taraflara iletilmez.

MADDE 8

SORUMLULUKLAR

Taraflar, elektronik ön bilgi değişimi sırasında alınan, eşya ve taşıtlarla ilgili verilerdeki tutarsızlık ya da yanlışlıklardan, ulusal mevzuatları gereği birbirlerini haberdar eder.

MADDE 9

İRTİBAT NOKTALARI

Taraflar;

a) Elektronik ön bilgi değişiminin teknik şartlarını ve veri işleme ve iletimi teknolojileriyle, veri güvenliği koşullarını tesis edip bunlar üzerinde mutabık kalmak;

b) İşbu Anlaşmanın uygulanması sırasında ortaya çıkan teknik sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla doğrudan irtibat kurmakla yetkili gümrük memurlarının listesini belirler.

MADDE 10

DİĞER ANLAŞMALAR

İşbu Anlaşma hükümleri, Tarafların, taraf oldukları diğer uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerine halel getirmez.

MADDE 11

ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI

Bu Anlaşmamın yorumlanmasından ya da uygulanmasından kaynaklanabilecek anlaşmazlıklar, Taraflar arasında yapılacak müzakere ve istişarelerle çözüme kavuşturulur.

MADDE 12

EKLEME VE DEĞİŞİKLİKLER

Tarafların karşılıklı rızasıyla, işbu Anlaşmaya ekleme ya da Anlaşma’da değişiklik yapılabilir. Söz konusu ekleme ve değişiklikler, bu Anlaşmanın ayrılmaz parçasını teşkil eden ayrı Protokoller şeklinde gerçekleştirilir ve bu Anlaşmamın 13. Maddesi hükümleri gereği yürürlüğe girer.

MADDE 13

YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ, SÜRE VE FESİH

1. Bu Anlaşma, Tarafların, Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli tüm iç yasal usullerinin tamamlandığını birbirlerine diplomatik yollarla bildirdikleri son yazılı bildirimin alındığı tarihi takip eden otuzuncu günde yürürlüğe girer.

2. Bu Anlaşma, belirsiz bir süre için yapılmıştır. Taraflardan biri, diplomatik kanallar yoluyla yazılı bildirimde bulunarak, Anlaşmayı feshetme niyetini diğer Tarafa iletebilir. Bu durumda, Anlaşma, Anlaşmanın feshine dair bildirimin yapıldığı tarihten üç ay sonra fesih olur. Bu fesih işlemi, bu Anlaşma hükümlerine göre tamamlanması gereken ve fesih sırasında devam etmekte olan işlemlere halel getirmez.

Tanık sıfatıyla; aşağıda imzası bulunan ve hükümetleri tarafından usulü gereği yetkilendirilmiş bulunan kişiler, bu Anlaşmayı imzalamışlardır.

Bu Anlaşma Bakü’de, 19/07/2017 tarihinde, tüm metinler eşit derecede geçerli olmak üzere Türkçe, Azerbaycanca ve İngilizce ikişer orijinal nüsha şeklinde imzalanmıştır. Metinlerde yorum farklılığı olması halinde, İngilizce metin esas alınır.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ
HÜKÜMETİ ADINA
AZERBAYCAN CUMHURİYETİ
HÜKÜMETİ ADINA
   
BÜLENT TÜFENKCİ
GÜMRÜK VE TİCARET
BAKANI
AYDIN ALİYEV
AZERBAYCAN DEVLET GÜMRÜK
KOMİTESİ BAŞKANI

 

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc