Gümrükler Genel Müdürlüğünün 30.01.2020 tarihli ve 51806585 sayılı yazısı (Hibiscus/Hibiscus Çayı ticari tanımlı eşyanın sınıflandırılması hk.)

Gümrükler Genel Müdürlüğünün 30.01.2020 tarihli ve 51806585 sayılı yazısı (Hibiscus/Hibiscus Çayı ticari tanımlı eşyanın sınıflandırılması hk.)


T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : 17474625-109
Konu : "Hibiscus" Sınıflandırma Hk.
 

30.01.2020 / 51806585
DAĞITIM YERLERİNE
 

Son zamanlarda, bazı Bölge Müdürlüklerinden Genel Müdürlüğümüze intikal eden muhtelif yazılardan, "Hibiscus/Hibiscus Çayı" ticari tanımlı eşyanın sınıflandırılmasında, gümrük idarelerinde tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır. Söz konusu eşyanın sınıflandırılmasında yeknesak uygulamanın temin edilebilmesi için aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere, Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC) İzahnamesi'nin 12 nci Faslının; -12.11 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notlarında;

"Bu pozisyon, esas olarak parfümeride, eczacılıkta veya tıpta kullanılan, böcek ya da mantar öldürücü, parazitlere karşı veya benzer amaçlarla kullanılan bitkisel ürünleri kapsamaktadır. Bunlar, bütün haldeki bitkiler, yosunlar veya likenler biçiminde veya bunların parçaları şeklinde (odun, kabuk, kök, gövde, yaprak, çiçek, çiçek yaprağı, meyve ve tohumlar (12.01 ila 12.07 pozisyonlarında yer alan yağlı meyveler ve tohumlar hariç) gibi), veya genelde mekanik işlem sonucu kalan artık şeklinde olabilirler. Taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş, bütün halinde, kesilmiş, ezilmiş, tane veya toz halinde veya (yerine göre) rendelenmiş ya da soyulmuş olanlar da bu pozisyonda yer alır....

Aşağıda yazılı olan ürünler bu pozisyonda yer alırlar:
- Bıldırcın otu (Aconitum napellus): kökleri ve yaprakları
Amber çiçeği (koku) (Hibiscus abelmoschus): tohumları.
- Tarçın (Galipea officinalis): kabukları
- Arnica (Arnica montana): kökleri, gövdeleri, yaprakları ve çiçekleri
- ...
Yukarıda yer alan listedeki (teferruatlı olmayan) botanik isimler, bitkilerin tanınmasına yardımcı olması için verilmiştir. belirli bir türe ait botanik ismin zikredilmesi, aynı bitki familyasına bağlı diğer türlerin bu pozisyonda sınıflandırılmadığı anlamına gelmez.

-12.12 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notlarında;

"... Doğrudan veya dolaylı olarak daha çok insan gıdası olarak kullanılan, Tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen veya yer almayan meyve çekirdekleri, çekirdek içleri ve diğer bitkisel ürünler bu grupta yer almaktadır."

denilmektedir.

Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalar neticesinde amber çiçeği (koku) (Hibiscus abelmoschus) tohumlarından elde dilen özüt ve/veya esansiyel yağın parfümeri alanında kullanıldığı anlaşılmış, ayrıca, AB BTB veritabanında yapılan araştırmada da, “Hibiscus/Hibiscus Çayı” ticari tanımlı, başka hiçbir katkı maddesi içermeyen, kurutulmuş, bütün veya ezilmiş/parçalanmış halde hibiscus çiçekleri için (ürün, dökme olarak veya perakende ambalajında sunulabilir) 1212.99.95 pozisyonundan muhtelif AB ülkelerince verilmiş çok sayıda BTB olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, tüm bu bilgiler muvacehesinde, hangi türde olursa olsun, hibiscus bitkisinin sadece tohumlarının 12.11 tarife pozisyonunda, diğer kısımlarının ise insan gıdası olarak kullanılması durumunda 12.12 tarife pozisyonunda sınıflandırılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür


 

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc