MISIR KIRIĞI İÇEREN BUĞDAY KEPEĞİ CİNSİ EŞYANIN SINIFLANDIRILMASI

MISIR KIRIĞI İÇEREN BUĞDAY KEPEĞİ CİNSİ EŞYANIN SINIFLANDIRILMASI


Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Mısır Kırığı içeren buğday kepeği cinsi eşyanın sınıflandırılması ile ilgili bir yazı paylaşıldı. 

23.02 Tarife Pozisyonu, “Hububat veya baklagillerin elenmesi, öğütülmesi veya başka işlemlere tabi tutulması sonucu elde edilen kepek, kavuz ve diğer kalıntılar (pellet halinde olsun olmasın)”; 23.09 Tarife Pozisyonu, “Hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar” olarak tanımlanıyor. 

23 üncü Fasıl Türk Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Genel Açıklama Notlarında “Bu Fasıldaki "pelletler" tabirinden, ya doğrudan doğruya sıkıştırma ile veya ağırlık olarak yüzde 3'den fazla olmamak şartı ile bir bağlayıcı (melaslar, nişastalı maddeler, vb. gibi) ilavesi ile aglomere edilen ürünler anlaşılmaktadır.” ifadesi;

23.02 Tarife Pozisyonuna ilişkin notlarda ise; “Bu pozisyona aşağıdakiler dahil;

(A) Hububat tanelerinin öğütülmesi sonucu elde edilen kepek, kavuz ve diğer kalıntılar. Bu kategori, kül ve nişasta içerikleri bakımından 11. Fasılın 2 (A) not hükmündeki şartlara uymayan ve esas itibariyle buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç, dane darı veya kara buğdayın (Buckwheat) öğütülmesiyle elde edilen yan ürünleri kapsamakta...

(B) Hububat danelerinin elenmesinden veya diğer işlemlere tabi tutulmasından arta kalan benzeri kalıntılar. Bunlar, değirmende öğütülmeden önce hububatın elenmesinden ortaya çıkan kalıntılar olup esas olarak aşağıdakilerden oluşurlar:

- Esas hububat tanesinin daha küçük, bozuk şekilde, kırılmış veya ufalanmış parçaları;

- Esas hububat ile rastgele karışmış çeşitli bitkilerin tohumları;

- Yaprakların, sapların, minerallerin, vb. parçaları. ...” ifadeleri yer almaktadır.

23.09 Tarife Pozisyonuna ilişkin notlarda; “Bu pozisyonda yer alan hayvan yemi olarak kullanılan müstahzarlar genellikle pellet şeklinde hazırlanırlar (Bu Fasılın Genel Açıklama Notuna Bakınız).

Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyon haricindedir:

(a) Tek bir maddeden veya bir tek özel pozisyonda yer alan bir kaç maddenin karışımından yapılmış olan ve ağırlık itibariyle %3'ü geçmeyen oranda bir bağlayıcı madde (melaslar, nişastalı maddeler, vb.) ilave edilmiş pelletler (07.14, 12.14, 23.01 pozisyonları, vb.)…” denilmekte.

Diğer taraftan, TS 9278:2017 “Hayvan Yemleri-Buğday Kepeği” standardında “Bu standart, buğdayın öğütülmesi sırasında yan ürün olarak elde edilen kepekleri kapsar.” ifadesine ilave “yabancı madde: Buğday kepeğinde bulunan kum, taş, toprak, sap, saman gibi kökeni buğday danesi olmayan her türlü madde” olarak tanımlanmakta ve yabancı madde oranı en çok % 1,0 olarak belirtilmektedir.

Yapılan incelemede, söz konusu eşyanın yüzde 95 buğday kepeği ve yüzde 5 mısır kırığından oluştuğuna dair buğday kepeği pelletlemesine ilişkin üretim şemasında yer verildiği;

Ayrıca, 12.07.2004 tarih ve 25520 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliğ’inde (Tarife-Sınıflandırma Kararları) (Seri No:1) yer alan, “Mısırdan elde edilen değirmencilik ürünleri (ağırlık itibariyle yaklaşık yüzde 70) ve arpa kırmasından elde edilen yem (ağırlık itibariyle yaklaşık yüzde 30) karışımından oluşan ve ağırlık itibariyle aşağıda belirtilen oranlardaki analiz özelliklerine sahip pelletler: -Kuru madde (105øC) 87.5, - Kül (800 øC) 2.1, Nişasta (tadil edilmiş Ewers polarimetrik metodu ile belirlenen) 47.2” olarak tanımlı eşyanın Tarifenin Yorumuna ilişkin Genel Kuralların 1. ve 6. maddelerindeki hükümler, 23.09 pozisyonu ile 2309.90 ve 2309.90.51 alt pozisyonlarının lafzına dayanılarak, 23.09 tarife pozisyonundaki hayvan yemi olarak kullanılan türden müstahzar olarak kabul edilerek, 2309.90.51 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı görülmekte.

Bu çerçevede; 23.02 ve 23.09 Tarife Pozisyonlarına ilişkin açıklama notları ve yukarıda bahsi geçen sınıflandırma kararı ile beraber,

- buğday kepeği cinsi eşyaların 23.02,

- mısır kırığı cinsi eşyaların ise 11.03

tarife pozisyonlarında yer alacağı göz önüne alındığında, söz konusu yüzde  95 buğday kepeği ve yüzde 5 mısır kırığından oluşan eşyanın 23.09 tarife pozisyonunda sınıflandırılması gerektiği yönünde açıklama yapıldı. 

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc