2019 İthalat tebliğleri yayımlandı

2019 İthalat tebliğleri yayımlandı


Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan tebliğlere göre, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'ne (GTS) ilişkin tarife tavizlerinden yararlanan eşyayla ülkelerin belirlenmesine esas teşkil eden hususlar düzenlendi.

Hassas ürünlerde, maktu gümrük vergileri yüzde 30 azaltıldı, nispi gümrük vergileri ise İthalat Rejimi Kararı eki II ve III sayılı listelerde "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden 3,5 puan indirildi. 50 ile 63'üncü fasıllar arasında yer alan hassas ürünlerde, İthalat Rejimi Kararı eki II sayılı listede "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden yüzde 20 indirim yapıldı.

Tercihli tarife uygulaması sonucunda nispi vergi oranlarının yüzde 1 veya daha az olması, maktu vergilerin 2 avro veya daha düşük kalması durumunda, "Gelişme Yolundaki Ülkeler" için gümrük vergisi askıya alındı.

GTS kapsamında tavizden faydalanan ülke menşeli bir eşyanın ithali, benzer ya da doğrudan rakip bir eşyanın yerli üreticisi için ciddi zorluk ya da tehdit yaratırsa ilgili ülke menşeli bu eşya için belirlenen gümrük vergisi oranı yeniden yürürlüğe konulabilecek. Bakanlıkça dış ticaretteki gelişmeler göz önüne alınarak ülke/ürün bazında tavizler kaldırılabilecek.

 

Türkiye, Gümrük Birliği'nin etkin işleyişini teminen, GTS kapsamında gerekli düzenlemeleri yapma hakkını saklı tutmak kaydıyla Avrupa Birliği'nin (AB) konu hakkındaki düzenlemelerini esas alacak ve bu çerçevede mevzuatında gerekli uyumlaştırmayı yapacak.

Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ ile de Türkiye'deki sanayicilerin rekabet kapasitelerinin artırılmasını, modernizasyonlarını ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları ham madde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlere düşük gümrük vergisiyle erişimlerinin sağlaması amaçlanıyor.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ kapsamında düzenlemede belirtilen maddelerin ithaline ilişkin kota dağıtımı usul ve esaslarını belirledi.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ ile de ilgili sözleşme hükümleri uyarınca kimyasal maddelerin ithalatına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ uyarınca, deri ve tekstil ürünlerinin riske dayalı denetim sistemi yoluyla denetlenmesi, toplatılması, düzeltilmesi ve imhasına ilişkin hususlar tespit edildi.

Öte yandan, Çift Kullanımlı Malzeme ve Teknolojilere Dair Nihai Kullanım Sertifikalarının Kayda Alınmasına İlişkin Tebliğ'e göre, kitle imha silahlarının geliştirilmesinde kullanılabilecek malzeme ve teknolojinin ihracatının kontrolü kapsamında, çift kullanımlı malzeme ve teknolojilerin diğer ülkeler tarafından Türkiye'ye ihracatı için talep edilen nihai kullanım sertifikaları Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce kayda alınacak.

 

TEBLİĞLER

––  Yurt İçinde Düzenlenen Uluslararası Fuarlara İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/1)

––  Harp Silahları ile Bunların Aksam ve Parçalarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/2)

––  Radyoaktif Maddeler ile Bunların Kullanıldığı Cihazların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/3)

––  Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/4)

––  Haritalar ve Harita Bilgisi İçeren Eşyanın İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/5)

––  Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/6)

––  Karayolu Taşıt Araçlarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/7)

––  Sivil Hava Taşıtlarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/8)

––  Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/9)

––  Banknot ve Benzeri Kıymetli Evraka Mahsus Kağıtların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/10)

––  Bazı Patlayıcı Maddeler, Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Benzeri Aletlerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/11)

––  Çift Kullanımlı Malzeme ve Teknolojilere Dair Nihai Kullanım Sertifikalarının Kayda Alınmasına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/12)

––  İş Sağlığı ve Güvenliğini Etkileyen Bazı Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/13)

––  Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/14)

––  Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/15)

––  Gübre İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/16)

––  Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/17)

––  Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2019/18)

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc