İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararda yapılan değişiklikle, ihracatçılara verilecek hususi damgalı pasaport süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı; m
devamını oku>>Tek Pencere Sistemine (TPS) entegre olarak İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bazı ithal lisanslarında 07.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere düzenlemeye gidilerek bazı belgeler birleştirilmiştir.
devamını oku>>YYS-I ve YYS-II statüsü başvurularında ve Onaylanmış Kişi Statüsü başvurularında elektronik Sanayi Sicil Belgesinin kabul edilmesi hk.
devamını oku>>AB den ithal edilen eşyalar için AB üyesi ülkelerden herhangi birine uygulanan menşe esaslı ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülük bulunulması durumunda Menşe Şahadetnamesi üzerinde Ülke Adı Yazılması, herhangi bir yükümlülük bulunmaması durumunda ise menşe şahadetnamelerinin kabul edilmesi hk
devamını oku>>Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik yapıldı.(Tanımlar, Üretim tesisi kurulmasında aranılacak şartlar, İç ticaret, Dağıtım uygunluk belgesi başvurusu ve düzenlenmesi, Etil alkol ve metanolün piyasaya arzına ilişkin genel esaslar, Etil alkolün piyasaya arzı, Etil alkol ve metanol denatürasyon işlemleri ve bu amaçla tesis kurulmasına ilişkin usul ve esaslar, Devir ve Geçiş süreci)
devamını oku>>Gümrük Yönetmeliğinin teminat ile ilgili hükümlerinde yapılan değişiklikle; antrepo işleticilerinin götürü teminat uygulamasından yararlanabileceği hükmü getirildi; Mülga 527 nci madde Antrepo işleticilerince yararlanılacak götürü teminat başlığı adı altında yeniden düzenlendi; Antrepo işleticilerince, antrepo rejiminde kullanılmak üzere götürü teminat verilebilecek; Götürü teminat verilen antrepoya konulan eşya için başka bir teminat aranmayacak; Birden fazla antreposu bulunan antrepo işleticilerince, birden fazla antrepoyu kapsayacak şekilde yaygın götürü teminat verilebilecek; Yaygın götürü teminat verilen antrepolara konulan eşya için başka bir teminat aranmayacak; Yaygın götürü teminata ilişkin başvurular, ilgili bölge müdürlüğüne yapılacak; Akaryakıt antrepoları ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun eki (I) sayılı liste kapsamı eşya için götürü teminata ilişkin 527 nci madde hükümleri uygulanmaz. (Yürürlük; 1/11/2020)
devamını oku>>Serbest bölgelerde yerleşik firmaların demirbaşına kayıtlı eşyanın tamir ve bakıma tabi tutulmak üzere ülkemize dahilde işleme rejimi kapsamında geçici ithali ve yeniden ihracına ilişkin beyanın sözlü beyan ile yapılmasına ilişkin usul ve esaslar hk.
devamını oku>>Gümrük Yönetmeliği geçici 16.Madde metninde “menşe esaslı ticaret politikası önlemi” ismen yer aldığından dolayı AB den İthal Edilen Eşya İçin Gümrük Yönetmeliği Geçici 16.Maddesinin Uygulanması konulu 14.07.2020 tarih ve 55808367 sayılı yazının 1/A ve 2 nci maddelerinde bahsi geçen hususların ticaret politikası önlemine tabi eşya için yapılan başvurularda uygulanması gerektiği hk. (Eşyanın menşeini tevsik eden belgelerin sonradan ibrazı) uygulanmasına yönelik tereddütlere açıklık getirilmiştir. ( mMenşe belgelerinin sonradan ibrazı ile İGV EMY geri verme iptal etme işlemlerinde kesinleşen alacakların hariç olduğu v.b)
devamını oku>>Uzun dönem tedarikçi beyanlarının eşyanın tanımının kesin bir şekilde yapılması kaydıyla, ticari fatura veya teslimat notundan ayrı antetli kağıt türünde matbu belge gibi bir belge üzerine yapılabileceği; ticari fatura veya teslimat notundan ayrı olarak antetli kağıt türünde matbu belge gibi bir belge üzerine yapılan tedarikçi beyanlarının ise, ancak beyanda eşyanın tanımını yapan ticari fatura veya başka bir ticari belgeye açıkça atıfta bulunulması ve beyanın o fatura ya da belgenin ekini oluşturması kaydıyla kabul edilebileceği hk.
devamını oku>>2015/28 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğin Danıştay 7. Dairesince iptali ile Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun temyiz talebini kabulü arasında geçen sürede tescil edilen beyannameler kapsamı eşya için ithalat sonrasında sunulan üretici belgelerinin kabulü hk.
devamını oku>>Bilgisayarlar ile bilgisayar işlevi gören monitör ve tabletlerin bakım ve onarımı hizmetlerine 2007/13033 sayılı BKK nın geçici 6 ncı maddesi kapsamında 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) %8 oranında; söz konusu madde kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan projeksiyon cihazı, yazıcı, pos ve barkod cihazlarına yönelik bakım ve onarım hizmetlerine ise %18 KDV uygulanması gerekmektedir.
devamını oku>>Asfalt transit ihracat ve ithalatında hava koşulları ve saha durumuna göre gümrük işlemlerin hızlandırılması hk.
devamını oku>>İthalat Rejimi Kararına Ek Kararlarda yapılan değişiklikle; 2423 sayılı Karar ile 72 nci fasıldaki ürünlerin 30/9/2020 tarihine kadar geçerli olan gümrük vergi oranları 31/12/2020 tarihine; 2424, 2429, 2430, 2514, 2565 ve 2682 sayılı İlave Gümrük Vergileri Kararları ile 01.10.2020 tarihinde yürürlüğe girecek İndirimli İGV oranları ise 1/1/2021 tarihine uzatılmıştır.
devamını oku>>Serbest dolaşımda olmayan eşyanın iki antrepo arasında taşınmasında transit beyannamesi için damga vergisinin tahsili hk.
devamını oku>>Havayolu Sevk İşlemlerinde Acente Sevk Formu Doldurulması hk.
devamını oku>>Serbest dolaşımda olmayan akaryakıtın transit ticaret kapsamında Türk Gümrük Bölgesinden çıkacağının transit beyannamelerinden anlaşılması halinde bu beyannamelere ilişkin istisna uygulamasında ayrıca tevsik edici belge aranılmaması gerektiği hk.
devamını oku>>Hindistan menşeli 3920.62.19.00.00, 3920.69.00.00.00 ve 3921.90.10.00.00 gtip altında yer alan polietilen tereftalat (PET) filmlere yönelik yürürlükte bulunan sübvansiyona karşı telafi edici vergi şeklinde kesin önleme yönelik nihai gözden geçirme soruşturması açılmıştır.
devamını oku>>Tasfiyelik hale gelen standart dışı kıymetli madenlerin e-ihale ile satışında ihalenin özel şartlar kısmına meşruhat eklenerek Kıymetli Madenler Borsası üyesi firmaların bilgilendirilmesi hk.
devamını oku>>9004.10.10.00.00, 9004.10.91.00.00, 9004.10.99.00.00 GTİP li gözlükler 21/09/2020 tarihinden itibaren test edilecek ve testi geçen ürünler ithal edilebilecektir.
devamını oku>>72 ve 73. Fasıllardaki Eşyalar Hakkında
devamını oku>>